Μουσείο Μουσικών Οργάνων Θύραθεν

Διεύθυνση: Πλ. Ρήγα Φεραίου, Ηράκλειο 712 01
Τηλ.: 2810 711196

Εmail: [email protected]
www.thirathen.com

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα – Σάββατο: 09:00 – 15:30

Κυριακή: Κατόπιν συνεννόησης

ΕΙΣIΤΗΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ : 10 Ευρώ

Περιλαμβάνει ξενάγηση απο το προσωπικό του Μουσείου & Ψηφιακή ξενάγηση

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ : 6 Ευρώ

– Παιδιά 4-15 ετών (με την συνοδεία ενηλίκων)

– Φοιτητές (με την επίδειξη Φοιτητικής κάρτας)

Μουσείο Μουσικών Οργάνων Θύραθεν

Έχοντας ήδη συμπληρώσει μια πορεία δώδεκα ετών στο χωριό Κρουσώνα στο Δήμο Μαλεβιζίου, το Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων «Θύραθεν» άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία του, εγκαινιάζοντας  τη λειτουργία νέου χώρου στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.  Πλέον, το Μουσείο θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμο σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού που χωρίς αμφιβολία αγαπάει τη μουσική.

Στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, απέναντι από το ναό του Αγίου Μηνά, στεγάζεται πλέον μεγάλο μέρος της συλλογής του μουσείου. Οι χώροι του, εκτός από την έκθεση μουσικών οργάνων φιλοξενούν πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων, ώστε το  μουσείο να εκπληρώσει το ρόλο του ως ένα κέλυφος τεκμηρίωσης, μελέτης και προβολής της μουσικής της Κρήτης, της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Το Μουσείο «Θύραθεν», όπως και η παραδοσιακή μουσική, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Η συλλογή του εμπλουτίζεται διαρκώς με μουσικά όργανα όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και τη Θράκη, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία κ.α. αναδεικνύοντας τις ομοιότητες, τις διαφορές, τις επιρροές και τις διαδρομές της παραδοσιακής μουσικής στη Μεσόγειο.

Τα μουσικά όργανα που εκτίθενται ταξινομούνται σύμφωνα με το σύστημα E VON HORUBASTEL – S. SAHS με κριτήριο τους παραγόμενους ήχους από τις αντίστοιχες παλμικές κινήσεις των υλικών σε αερόφωνα , χορδόφωνα, μεμβρανόφωνα και ιδιόφωνα.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στους ήχους και την ιστορία των μουσικών οργάνων όχι μόνο νοητά αλλά και ακούγοντας ηχογραφήσεις και μελωδίες. Την περιήγηση συμπληρώνει το πλούσιο φωτογραφικό υλικό σημαντικών μουσικών τη Κρήτης που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη μουσική παράδοση του νησιού. Δίπλα σε αυτούς αναδεικνύεται και η τέχνη των οργανοποιών που με φαντασία , γνώσεις, εξαιρετικές ικανότητες και βέβαια αγάπη, έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάσωση παλιών τεχνικών αλλά και στην εφαρμογή νέων μεθόδων στην κατασκευή οργάνων.

Με διαδραστικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και μουσικά παιχνίδια για παιδιά, το Μουσείο ενισχύει την «οργανογνωσία» ενώ παράλληλα μεριμνά για τη διατήρηση και διαφύλαξη πλούσιου αρχειακού υλικού. Ταυτόχρονα το Μουσείο διοργανώνει σεμινάρια, μαθήματα μουσικής, συναυλίες, προγράμματα art therapy κτλ  επιδιώκοντας να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή και της πόλης του Ηράκλειου.

Η Κρήτη είναι ένας τόπος που η παραδοσιακή μουσική παραμένει ζωντανή. Πότε δεν έπαψε να παίζεται, να διαδίδεται, να διδάσκεται και να είναι μέρος της καθημερινότητας των Κρητικών. Άλλωστε στη θέση και στην ιστορία του τόπου οφείλεται ο μοναδικός πλούτος της κρητικής μουσικής: η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, η βενετική αστική μουσική, η οθωμανική μουσική και οι επιρροές των μικρασιατών προσφύγων έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ξεχωριστού ύφους.

Η ίδια η ονομασία του Μουσείου «Θύραθεν»  αποτυπώνει την μακραίωνη ιστορική πορεία της  κλασικής  παιδείας από τα χρόνια του Βυζαντίου. Την παιδεία που έχει πολιτιστικό και πολιτισμικό χαρακτήρα. Όπως ακριβώς και η μουσική!

Η σημαντική αυτή χρονιά για το Μουσείο Παραδοσιακής Μουσικής Οργάνων Έρευνας Τεκμηρίωσης Θύραθεν, συνέπεσε με το χαμό του φίλου του Μουσείου, μουσικού Γιάννη Κεφάλα. Ως φόρο τιμής στη μνήμη του το Μουσείο έχει ανακηρύξει το 2024 ως «έτος Γιάννη Κεφάλα».

Share it!