Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών – Πινακοθήκη

Παρασκευοπούλου 4

Ιωάννινα, 45444

Τηλ.: 2651025233

Εmail: [email protected]
www.ehm.gr   

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 17:00

ΕΙΣIΤΗΡΙΑ

Ελεύθερη είσοδος

Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών – Πινακοθήκη

«Έναν πραγματικό θησαυρό αποτελεί η συλλογή της Πινακοθήκης της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, καθώς σε αυτή συμπεριλαμβάνονται έργα μερικών από τους σπουδαιότερους Nεοέλληνες ζωγράφους», επισημαίνει η Δρ Ελένη Μάργαρη, Ιστορικός της Τέχνης, η οποία επιμελήθηκε τη μόνιμη έκθεση. Στο σύνολο των τέχνεργων συγκαταλέγονται περίπου 600 πίνακες, γκραβούρες και γλυπτά.

Ένα μέρος των έργων ζωγράφων και γλυπτών, που θησαυρίσθηκαν στην Ε.Η.Μ., εκτίθενται στους χώρους της Πινακοθήκης. Ανάμεσά τους η ζωγραφική Ηπειρωτών καλλιτεχνών: Κενάν Μεσαρέ, Κ. Μαλάμου, Ν. Χουλιαρά, Θ. Μάϊπα, Τέμης Μανέκα, Ελένης Μπότσιου, Κυρ. Ρόκου, Θ. Παπαγιάννη, Β. Χαρίση, Απ. Πανταζή, Νίτσας Σινίκη-Παπακώστα κ.ά.

Περιδιαβαίνοντας τις αίθουσες της Πινακοθήκης ο επισκέπτης ανακαλύπτει έργα μοναδικά, όπως την προσωπογραφία του λόγιου και ιστορικού Παναγιώτη Αραβαντινού από τον Κερκυραίο ζωγράφο Χ. Παχή, το πορτραίτο του αρχαιολόγου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Δημητρίου Ευαγγελίδη από τον Γ. Γουναρόπουλο, πίνακες σημαντικών καλλιτεχνών των αρχών του 20ού αιώνα, όπως του Ουμβέρτου Αργυρού και του Ν. Λύτρα, του Σ. Βασιλείου, του Γ. Σπυρόπουλου, του Π. Πρέκα. Στην Πινακοθήκη και –διάσπαρτα– σε άλλους χώρους του Μεγάρου εκτίθενται γλυπτά των Κυρ. Ρόκου, Θ. Παπαγιάννη, Νικόλα, Ν. Γεωργαντή, Νίτσας Σινίκη-Παπακώστα, Ε. Κωστούλα. Η έκθεση αποδεικνύει τη συμβολή της Ε.Η.Μ. στην καλλιτεχνική μύηση των φιλότεχνων ή εν γένει ενδιαφερόμενων επισκεπτών.

Κατερίνη Λιάμπη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος της Ε.Η.Μ.

 

Share it!