Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Διεύθυνση: Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, Αθήνα
Τηλ.: +30 211 4110044

Εmail:  [email protected]
www.kotsanas.com

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα – Κυριακή: 10:00 – 18:00

ΕΙΣIΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 5 -14 ευρώ

Είσοδος με ιδιωτική ξενάγηση μίας ώρας: 10 – 40 ευρώ

Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας 

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας παρουσιάζει περισσότερες από 500 εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος. Από το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων, καλύπτοντας την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Αρχαία Ελλάδα – Η προέλευση των τεχνολογιών / Ancient Greece- The Origins of Technologies

Η προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας, των αρχαίων Επιστημών και των Καλών Τεχνών είναι γνωστή. Ωστόσο, η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στον τομέα αυτό. Το Μουσείο Κοτσανά φωτίζει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και δείχνει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Η επιστημονική τεκμηρίωση των εκθεμάτων βασίζεται στην 30ετή έρευνα του δημιουργού του Μουσείου, Κώστα Κοτσανά. Η ενδελεχής μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων συνθέτουν μια στέρεη βάση και διασφαλίζουν την εκπαιδευτική αποστολή του Μουσείου.

Με περισσότερα από 143 εκθέματα και 24 θεματικές ενότητες, η μόνιμη και περιοδική συλλογή προσφέρουν ένα ξεχωριστό ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης και της καινοτομίας. Η έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν την τεχνολογία αιχμής από το παρελθόν, μέσα από τις εφευρέσεις του Κτησιβίου, του Φίλωνος, του Ήρωνος, του Πυθαγόρα και πολλών ακόμη σπουδαίων επιστημόνων.

Τετράντας του Ιππάρχου / Astrolabe of Hipparchus

Τα εκθέματα του παρουσιάζονται, είναι πλήρως λειτουργικά και διαδραστικά. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία μέσα από τη χρήση τους, να αντιληφθούν τη χρησιμότητα που αυτές είχαν σε άλλο χωρόχρονο καθώς και να εξερευνήσουν το ιστορικό πλαίσιο αλλά και το κοινωνικό γίγνεσθαι γύρω από κάθε εφεύρεση.

Περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, βιωματικά προγράμματα για ενήλικες, θεματικές εμπειρίες επίσκεψης, ξεναγήσεις και περιηγήσεις, πολιτιστικές διαδρομές, φεστιβάλ και μια σειρά από νέες κάθε χρόνο εκδηλώσεις είναι μερικά από αυτά που μπορεί κανείς να απολαύσει στο Μουσείο Κοτσανά!

Τα τέσσερα σταθερά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου υλοποιούνται όλο τον χρόνο, ενώ περισσότερες από 95 νέες εκπαιδευτικές δράσεις για ενήλικες, εφήβους και παιδιά σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται καθημερινές και Σαββατοκύριακα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αρχαία Ελλάδα – Η προέλευση των τεχνολογιών / Ancient Greece- The Origins of Technologies

Το Μουσείο παρουσιάζει 25 χρόνια ιστορίας και πέντε παραρτήματα σε Πελοπόννησο, Αθήνα και Κρήτη. Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου έχει ταξιδέψει σε περισσότερους από 250 προορισμούς στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία, φέρνοντας στην Αθήνα τα αγαπημένα εκθέματα επισκεπτών από όλο τον κόσμο!

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας έχει προταθεί ως «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2019» από το European Museum Forum (EMF) και είναι μέλος του ICOM (International Council of Museums), του Athens CultureNet και του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών.

Βιωματικά Εκπαιδευτικά προγράμματα – εργαστήρια

Τέσσερα πρωτότυπα ψυχαγωγικά εργαστήρια, ειδικά σχεδιασμένα για όλες τις ηλικίες, προσφέρουν διασκέδαση και γνώση, οξύνουν τις νοητικές και πνευματικές ικανότητες, μας μυούν στα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων. Οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση του προσωπικού του Μουσείου, λύνουν το «μυστήριο» των τηλεπικοινωνιών στην αρχαία Ελλάδα, ανακαλύπτουν και λειτουργούν οι ίδιοι τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, διασκεδάζουν παίζοντας με τα αρχαιοελληνικά παιχνίδια στρατηγικής.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.

Δημιουργικό εργαστήριο / Workshop Area

Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες;
 

Σε έναν ειδικό διαδραστικό χάρτη τοποθετήστε σωστά τους πυρσούς του Αγαµέµνονα και ανακοινώστε την πτώση της Τροίας! Μάθετε και λειτουργήστε την «πυρσεία», τον πρώτο οπτικό τηλέγραφο της ιστορίας. Λάβετε και στείλτε µε τους φίλους σας κωδικοποιηµένα µηνύµατα και… σώστε την πόλη ή… παίξτε το χαλασµένο τηλέφωνο. Μάθετε και λειτουργήστε τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία, την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσµο, και γίνετε οι πιο γρήγοροι «φρυκτωροί» της ιστορίας. Κατασκευάστε τα «τετράδια» και τα «μολύβια» των αρχαίων Ελλήνων και γράψτε, στείλτε και διαβάστε κρυπτογραφικά µηνύµατα µε τον κώδικα του Πολυβίου. Κατασκευάστε την «κρυπτεία σκυτάλη», στείλτε χρήσιµα µηνύµατα για τους «φίλους» σας και ακατανόητα στους «εχθρούς» σας.

Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα».

 Ανακαλύψτε τα σηµαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Μάθετε τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνιστείτε στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκηθείτε στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Προσπαθήστε να φτιάξτε σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες (ή άλλες δικές σας) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.

Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων.

Ανακαλύψτε τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµααρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Εξασκηθείτε, διαγωνιστείτε και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Περιστρέψτε το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα και ξεκλειδώστε µόνοι σας τα «µυστικά» του. Πηγαίνετε στο παρόν, το παρελθόν ή το µέλλον και εντοπίστε τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά.

Κατασκευάστε µόνοι σας ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς και πάρτε το δηµιούργηµά σας ως διακοσµητικό στο γραφείο σας.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων / The Antikythera mechanism

«Αήρ και ύδωρ»: από το πρώτο «συντριβάνι» µέχρι τον πρώτο «συναγερµό» της ιστορίας.

Από το πρώτο «συντριβάνι» µέχρι τον πρώτο «συναγερµό» της ιστορίας!

Είστε έτοιμοι να περάσετε μέσα από μια πόρτα ενός σπιτιού στην αρχαιότητα; Αν τα καταφέρετε τότε ένα μαγικό συντριβάνι σάς καλεί να αναμετρηθείτε μαζί του! Σειρά έχει ένα θαύμα που μάλλον κρύβει «υπόγεια μυστικά» για να δώσει τη σκυτάλη σε μια έξυπνη κανάτα που δέχεται παραγγέλματα ανάλογα με τις επιθυμίες σας!

Άραγε πόσες δοκιμασίες μας περιμένουν ακόμα; Μια δοκιμή θα μας δώσει την απάντηση! Μυστικός κωδικός: αέρας και νερό! Στόχος μας να ξεκλειδώσουμε όλα τα μυστικά των τεχνολογικών επινοημάτων σπουδαίων εφευρετών της αρχαιότητας όπως ο Ήρων, ο Φίλων, ο Κτησίβιος, ο Πυθαγόρας και πολλοί ακόμα!

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, μικροί και μεγάλοι θα αντλήσουν έμπνευση από τα εκθέματα του Μουσείου, θα τα θέσουν σε λειτουργία και θα κατασκευάσουν τις δικές τους εφευρέσεις, ανακαλύπτοντας τις τεχνικές των αρχαίων Ελλήνων αλλά και τα μυστικά της λειτουργίας τους

Share it!