Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη

Διεύθυνση: Βενιζέλου και, Καρδίτσης 1, Τρίκαλα 421 00
Τηλ.: 24310 77977

Εmail: info @ mouseiotsitsani.gr
www.mouseiotsitsani.gr

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα – Κυριακή: 09:00 – 15:00, 17:30 – 21:30

ΕΙΣIΤΗΡΙΑ

Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη

Το «Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη», λειτουργεί στον επάνω όροφο, στο κτίριο των παλιών φυλακών Τρικάλων.

Είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού. Ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του λαού, γεμάτο εικόνες που αναδεικνύονται μέσα από τα δεκάδες, σπάνιας ομορφιάς και αυθεντικότητας, τραγούδια του.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται η βιογραφία του δημιουργού, φωτογραφίες, μουσικά όργανα, προσωπικά του αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και  το έργο του, καθώς και δίσκοι με αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών του.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Ο Τσιτσάνης του κόσμου…

Ο τίτλος της νέας μόνιμης έκθεσης αντικατοπτρίζει απόλυτα τη σχέση του μεγάλου τρικαλινού καλλιτέχνη με τη μουσική και το κοινό. Σχέση αμφίδρομη, η οποία τον καθιστά πραγματικό λαϊκό δημιουργό. «Αγαπημένο μου τραγούδι είναι αυτό που αρέσει στον κόσμο» έλεγε.

Έλα “…ν’ ακούσεις τον Τσιτσάνη…” σε μία αφήγηση της ζωής του από τον ίδιο.

Η χρονογραμμή εστιάζει στην πορεία του, με παράλληλες ιστορίες για τους τόπους που έμεινε, την οικογένειά του, τους ανθρώπους που συνεργάστηκε, τις δημιουργίες του και ταυτόχρονα τα γεγονότα που συνέβησαν και επηρέασαν τη ζωή και τον κόσμο γύρω του.

Μια ζωή στην οποία το πάλκο λειτουργεί ως πυρήνας. “Μπροστά και πίσω από το πάλκο”, γύρω από αυτό, αναπτύσσονται στοιχεία που δείχνουν τη διαρκή επαφή του με το κοινό. Από την αμεσότητά του με τους θαμώνες, με επιφανείς προσωπικότητες και απλούς ανθρώπους, στα θέματα και τις μικρές ιστορίες των τραγουδιών του. Κι από τον δικό του προσωπικό χώρο δημιουργίας, στην ιεροτελεστία της ηχογράφησης και της παραγωγής του βινυλίου που θα έφτανε στο σπίτι και την καρδιά του κόσμου.

Ενδεικτικά στοιχεία αποτυπώνουν το τεράστιο έργο του με διάρκεια σχεδόν μισό αιώνα, με πάνω από 500 δημιουργίες, με αμέτρητες επιτυχίες, με τραγούδια που χαράχτηκαν στη μνήμη όλων, με διαρκείς καινοτομίες, με απαράμιλλη ποιότητα στη μουσική του, το στίχο και την ενορχήστρωση και πάντα σε μία διαρκή συνομιλία με τον κόσμο, αλλάζοντας τη ροή της μουσικής ιστορίας της χώρας, “Δημιουργώντας το λαϊκό τραγούδι”.

Το μεγαλείο του καλλιτέχνη διαφαίνεται σε ολόκληρη την έκθεση, κι επιβεβαιώνεται στην κατάληξή της μέσα από τα λόγια άλλων, επιφανών προσωπικοτήτων, που μιλούν για τον ίδιο και το έργο του. Ένα έργο που εμπνεύσθηκε από τον κόσμο, απευθύνθηκε στον κόσμο και τελικά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, ως η αγνότερη μορφή λαϊκής καλλιτεχνικής έκφρασης που γέννησε αυτός ο τόπος.

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Θωμά Τσουκαλά ο οποίος  υπογράφει τη Μουσειολογική και Μουσειογραφική Μελέτη, καθώς και το εποπτικό υλικό του «Μουσείου Τσιτσάνη»