Τίτλος: Η φωνή της επιστήμης και η σιωπή της φύσης

Συγγραφείς: Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος

Χρονολογία: 2019

Εκδόσεις: Παρισιάνου Α.Ε.

Θέμα: Επιστήμη/Ιατρική/Τεχνολογία

Σελίδες: 238

Διαστάσεις: 24x 17 εκ.

Η μονογραφία του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δεμέτζου αποτελεί πρωτότυπη επιστημονική αναζήτηση των απαρχών της δημιουργίας των φυσικών νόμων στον μικρόκοσμο, αλλά και των ορατών αποτελεσμάτων στον μακρόκοσμο. Οι δύσκολες και επίμονες αναφορές του συγγραφέα σε θερμοδυναμικές και βιοφυσικές προσεγγίσεις, στην υγρή κρυσταλλική κατάσταση της ύλης, στην αυτό-οργάνωση των βιομορίων και στις θερμοδυναμικές τους μεταβάσεις καθώς και η συσχέτιση της πληροφορίας (information) με την πολυπλοκότητα (complexity) και εντροπία (entropy) των μικρών συστημάτων (smallsystems) σε βιολογικό και νανοτεχνολογικό επίπεδο , δίνουν την δυνατότητα στον αναγνώστη να εμβαθύνει σε δύσκολες επιστημονικές έννοιες. Η μονογραφία αυτή αποτελεί επίσης, μια μοναδική προσπάθεια συνδυασμού της επιστήμης με φιλοσοφικές και κοινωνικές αναφορές.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δεμέτζος έχει σπουδάσει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μετεκπαιδεύσεις σε Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το ερευνητικό έργο του, έχει διεθνή αναγνωρισιμότητα και υπάρχουν περισσότερες από 9.000 αναφορές που αφορούν στο ερευνητικό του έργο. Ο συνολικός αριθμός των δημοσιεύσεων σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά είναι μεγαλύτερος από 300, ενώ οι ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια υπερβαίνουν τις 500. Του έχουν απονεμηθεί Εθνικά και Διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ο Κωνσταντίνος N. Δεμέτζος είναι γνωστός για την ερευνητική του δραστηριότητα στο χώρο της Νανοτεχνολογίας και των νανοϋλικών και προσκαλείται να δώσει διαλέξεις και ομιλίες σε Διεθνή Επιστημονικά συνέδρια, ενώ συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό ερευνητών κυρίως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει συγγράψει Πανεπιστημιακές σημειώσεις, πανεπιστημιακά συγγράμματα στο αντικείμενο της Νανοτεχνολογίας και των νανοϋλικών και το 2022 εκδόθηκε η μονογραφία του με τίτλο ‘Σύγχρονη Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία. Βασικές αρχές και πρακτικές εφαρμογές’ Εκδ. Παρισιάνου. Έχει επιμεληθεί την έκδοση τεσσάρων βιβλίων τα οποία αποτελούν διδακτικά βιβλία για φοιτητές. Έχει επίσης εκδώσει μαζί με συνεργάτες του πέντε ακόμα πολύ-συγγραφικά βιβλία με διεθνείς εκδοτικούς οίκους. Η μονογραφία του με τίτλο ‘Η φωνή της Επιστήμης και η Σιωπή της Φύσης’, Εκδ. Παρισιάνου Α.Ε, 2019, έχει μεταφρασθεί σε 7 γλώσσες. Από το 2023 είναι Συν-εκδότης (Assoc. Editor) του Διεθνούς φήμης επιστημονικού περιοδικού στο τομέα της λιποσωμιακής Νανοτεχνολογίας, Journal of Liposome Res. (Tayror & Francis).

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ν.Δεμέτζος κατά τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Καθηγητής  Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος  μετά από επιστημονική εισήγηση από την Τάξη των Θετικών Επιστημών και με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, του ανώτατου πνευματικού Ιδρύματος της Ελλάδος, βραβεύθηκε στην πανηγυρική συνεδρίαση στις 21-12-2018 στην μεγάλη αίθουσα τελετών. Την βράβευση στον τιμώμενο Καθηγητή έκανε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Ακαδημαϊκός, Αντώνιος Κουνάδης.

Το σκεπτικό της Ακαδημίας Αθηνών για την βράβευση του Καθηγητή και αντιπροέδρου του συλλόγου μας, ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Ακαδημαϊκό Βασίλειο Πετράτο στην πανηγυρική της συνεδρίαση και είναι  εν συντομία το παρακάτω.

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών απονέμεται στον Καθηγητή της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανο-Τεχνολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Κωνσταντίνο Ν. Δεμέτζο , για το επιστημονικό του έργο ‘Pharmaceutical Nano-Technology. Fundamentals and Practical Applications. Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία. Βασικές αρχές και πρακτικές εφαρμογές’. Το έργο του τιμώμενου έχει την αρετή του νέου και πρωτοτύπου και παρέχει διεπιστημονικές προσεγγίσεις που αφορούν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων νανοσυστημάτων μεταφοράς φαρμάκων και θεραπευτικών βιομορίων για την θεραπεία των νόσων’

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών δίδονται κάθε χρόνο σε σημαντικές προσωπικότητες του χώρου των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών αλλά επιβραβεύουν και την προσπάθεια της κοινωνικής προσφοράς. Θεωρούνται ως η ανώτατη Ακαδημαϊκή και πνευματική αναγνώριση.

Share it!