Το αρχείο του σύγχρονου συνθέτη Γιώργου Κουρουπού (γεν. 1942), ο οποίος με το ευρύ και πολύμορφο έργο του έχει αφήσει την ανεξίτηλη σφραγίδα του στη λόγια ελληνική μουσική, περιήλθε πρόσφατα στο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής.

Το αρχείο περιήλθε στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» μετά από δωρεά του ίδιου του συνθέτη τον Απρίλιο του 2024. Αξιοσημείωτο είναι ακριβώς αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή ο Γιώργος Κουρουπός δώρισε το αρχείο του στη Μουσική Βιβλιοθήκη όντας εν ζωή, μια τακτική που έχουν ακολουθήσει και άλλοι συνθέτες, όπως για παράδειγμα ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θόδωρος Αντωνίου και ο Χρήστος Χατζής. Αυτή η επιλογή του συνθέτη και η εμπιστοσύνη που δείχνει προς τη Μουσική Βιβλιοθήκη αποτελεί αναγνώριση για το μέχρι σήμερα έργο της για τη φύλαξη και αξιοποίηση της μουσικής κληρονομιάς, αλλά και έναυσμα για την εξερεύνηση ακόμα περισσότερων δυνατοτήτων.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο αρχείο για την ιστορία της μουσικής δημιουργίας και πράξης από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα. Αποτελείται κυρίως από πλήθος παρτιτουρών από όλες τις δημιουργικές εποχές του συνθέτη, ενώ συμπληρωματικά περιλαμβάνει προγράμματα και κριτικές από παρουσιάσεις των έργων του.

Η δωρεά του αρχείου έγινε δεκτή από τη Βιβλιοθήκη με αίσθημα τιμής και ευθύνης και με την υπόσχεση να διαφυλαχθεί, να τεθεί στη διάθεση των ειδικών ερευνητών και να διευρυνθούν οι δυνατότητες για την αξιοποίηση και την προβολή του μέσω σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Το αρχείο του Γιώργου Κουρουπού προστέθηκε και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα 53 αρχεία Ελλήνων συνθετών και καλλιτεχνών που ήδη από το 1996 συστηματικά συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, διαχειρίζεται και διαθέτει ψηφιακά η Μουσική Βιβλιοθήκη στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό σε όλο τον κόσμο. Πληροφορίες για τα αρχεία που φυλάσσει και διαχειρίζεται η Βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://dspace.mmb.org.gr/mmb/handle/123456789/6694

Share This Story, Choose Your Platform!