Τίτλος: Τοκέι: Το εσωτερικό μας ρολόι

Συγγραφέας: Δρ. Εντουάρντ Εστιβίλ, Δρ. Κάρλα Εστιβίλ (μετάφραση Θεοδώρα Δαρβίρη)

Χρονολογία: 2024

Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

Θέμα: Βιβλίο αυτοβοήθειας

Σελίδες: 264

Οι γενικοί διευθυντές της κλινικής ύπνου Εστιβίλ (πρωτοπόροι από το 1989), Δρ. Κάρλα και Εντουάρντ Εστιβίλ έχουν συμμετάσχει σε αναρίθμητα επιστημονικά συνέδρια, έχουν πραγματοποιήσει επιστημονικές εκδόσεις και συγγράψει βιβλία που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν άλλα δύο σχετικά έργα τους, τα Κοιμήσου, παιδί μου (2004, αναθεωρημένη έκδοση 2014) και Μη σου κλέβουν τον ύπνο. Η μέθοδος Εστιβίλ για την αϋπνία των ενηλίκων (2015).

Ο τίτλος του παρόντος βιβλίου, Τοκέι, προέρχεται από την ιαπωνική λέξη για το “ρολόι”. Οι συγγραφείς αφενός παρατηρούν την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από την έννοια του χρόνου και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, αλλά επισημαίνουν αφετέρου ότι πλέον παραμελούμε το εσωτερικό μας, φυσικό ρολόι. Αυτή ακριβώς η αποσύνδεση οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις, να εκδηλώσουν αυτοάνασα νοσήματα, ψυχικές διαταραχές έως και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Στόχος του έργου, μέσα από τη μορφή της εκλαϊκευμένης επιστήμης, είναι να επανασυνδέσει το άτομο με το εσωτερικό του ρολόι, σχετικά με το φαγητό, τον ύπνο αλλά και την ενέργεια. Τελικός σκοπός η υγεία και η ψυχική ευεξία! Το ταξίδι αυτογνωσίας μέσα από αυτό το βιβλίο είναι συναρπαστικό. Ο αναγνώστης κατατοπίζεται μέσα από επεξηγηματικούς πίνακες και μια πράα γραφή, ενώ τα συμπληρωματικά ερωτηματολόγια οδηγούν πιο γρήγορα κάποιον στον εντοπισμό (και επομένως) στην επίλυση των προβλημάτων του βιολογικού του ρολογιού.

Share it!