Τέχνες, Γράμματα, Πολιτισμός στην Ελλάδα

Τέχνες, Γράμματα, Πολιτισμός στην Ελλάδα

Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπείας AMKE

 

Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπείας

Καλομενοπoύλου 9
Νέο Ψυχικό
15451

Website: https://www.art-therapy.gr/el/
E-mail: [email protected] , [email protected]
Τηλέφωνο:  210 67.10.346
Fax:  210 67.47.810

Share it!

 Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπείας 

Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα από το Κ.Τ.Ψ.

Η ιστορία μας…

  • Στις αρχές του 1988 μια ομάδα συναδέλφων από το χώρο της ψυχικής υγείας και της τέχνης ξεκινούν να συναντιούνται, με σκοπό να δώσουν μορφή στην ιδέα ενός δημιουργικού χώρου που θα πάντρευε την Τέχνη με την Ψυχοθεραπεία και την Ψυχολογία, δηλαδή την Επιστήμη με την Τέχνη.
  • Το 1989 ιδρύεται το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (Κ.Τ.Ψ.), με σκοπό την έρευνα, την εφαρμογή και τη διάδοση της τέχνης ως μέσο έκφρασης, ανάπτυξης και θεραπευτικής βοήθειας.
  • Το 1994 ξεκινά να λειτουργεί τετραετές πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης, μεταπτυχιακού επιπέδου, στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία, αντίστοιχο με αυτά των Πανεπιστημίων της Ευρώπης και των Η.Π.Α.
  • Το 2000 ξεκινά συνεργασία με διάφορα πλαίσια κλινικής εφαρμογής, με στόχο την πρακτική άσκηση των εκπαιδευόμενων και οργανώνεται η εποπτεία των εκπαιδευομένων.
  • Το 2011 αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ψυχοθεραπείας (ΕΑP) ως Πιστοποιημένο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης στην Ψυχοθεραπεία (European Accredited Psychotherapy Training Institute, EAPTI) και ανανεώνεται το 2018.
  • Το 2017 πιστοποιείται ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων τύπου Ι από τον ΕΟΠΠΕΠ (κωδ. Αδείας 2101557).
  • Το 2021 το ΚΤΨ συμπράτει με το αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος Κολλέγιο ICPS και το πρόγραμμα σπουδών τίθεται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Central Lancashire και αναβαθμίζεται σε Master (MSc) in Art Psychotherapy.

Το όραμα και οι στόχοι μας…

Η φιλοσοφία του Κέντρου βασίζεται στο: «ένας άνθρωπος δημιουργικός είναι ένας ευχαριστημένος άνθρωπος».

Οι θεραπευτικές ομάδες και οι ατομικές συνεδρίες βασίζονται πάνω σε αυτή τη θέση. Το ΚΤΨ προσφέρει εικαστική ψυχοθεραπεία στους εκπαιδευόμενους  μελλοντικούς εικαστικους ψυχοθεραπευτές ωστε να αποκτήσουν βαθιά αυτογνωσία ως ευαίσθητοι θεραπευτές που θα εργαστούν με το ευρύτερο κοινό. (σύνολο 250 -300 ώρες εικαστικής ψυχοθεραπείας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους).

Παράλληλα το ΚΤΨ είναι ανοιχτό για ενδιαφερόμενους στην εικαστική ψυχοθεραπεία η οποία αφορά όλους, όσοι θέλουν να έλθουν σε επαφή με τη δημιουργικότητα τους και να εκφράσουν το δυναμικό τους.

Στον Θεραπευτικό Τομέα, χρησιμοποιείται η μέθοδος της Εικαστικής προσέγγισης στην Ψυχοθεραπεία (ατομικό ή ομαδικό επίπεδο) και δεν περιορίζεται μόνο στους εκπαιδευομενους του Master αλλά απευθύνεται στο ευρυτερο κοινό δηλαδή σε ενήλικες, παιδιά, εφήβους, γονείς, ζευγάρια και οικογένειες.

Το Κοινωνικό μας έργο και οι Συνεργασίες μας

Εκτός από τον πολυδιάστατο  ρόλο του Κ.Τ.Ψ. στην μελέτη, διάδοση, σπουδή και έρευνα της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, εξίσου σημαντική είναι η κοινωνική του συνεισφορά και προσφορά τα τελευταία 32 χρόνια.

Οι εκπαιδευόμενοι Εικαστικοί Ψυχοθεραπευτές του Κέντρου ασκούνται σε συνεργαζόμενα πλαίσια Πρακτικής Άσκησης, βοηθώντας ευαίσθητες ομάδες συμπολιτών μας (ατομικά ή ομαδικά), μέσω της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας.

Παράλληλα συνεργάζεται με το ευρύτερο κοινό (Δημόσιο και Ιδιωτικό φορέα) και δημιουργεί σχέσεις και δεσμούς με θεραπευτικούς οργανισμούς  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συνεχή ροή πληροφόρησης και ενημέρωσης γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας. Έχει υλοποιήσει πάνω από 200 επιμορφωτικά σεμινάρια, συμβάλλοντας έτσι στην πολλαπλή παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Οι συνεργασίες του ΚΤΨ είναι μακροχρόνιες και αφορούν ειδικούς πληθυσμούς.

Σήμερα

Το Κ.Τ.Ψ είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), μέλος της Ομοσπονδίας Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.) και της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών (4η Διεύθυνση)

Σε έναν κόσμο που αλλάζει, το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας συμβάλλει οδηγώντας την αλλαγή προς μία κατεύθυνση πιο εποικοδομητική και δημιουργική για τον άνθρωπο.

 

Πολυδύναμο Κέντρο

Οι Τέχνες στην Υπηρεσία της Υγείας

Το νέο πολυδύναμο πρόσωπο του ιστορικού Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας.

Η φιλοσοφία του Κέντρου βασιζόταν ανέκαθεν στο: «ένας άνθρωπος δημιουργικός είναι ένας ευχαριστημένος άνθρωπος».

Τι προσφέρει: 

  1. Προκαταρκτικό σεμινάριο  (Φωτίζοντας τον δρόμο της Εικαστικής Θεραπείας)και ηΤέχνη ως θεραπευτής (Παρασκευή – Σάββατο- Κυριακή)   6+6 ώρες/μήνα
  2. Εικαστική ψυχοθεραπεία για τους εκπαιδευόμενους 300 ώρες ομαδικής στα 4 χρόνια εκπαίδευσης (για ατομική θεραπεία, κατόπιν συμφωνίας)
  3. Πλαίσια πρακτικήςκαι εποπτεία
  4. Τριετής κύκλος σπουδών(Ιστορία Τέχνης και τεχνικές για τους ψυχολόγους και τους άλλους κοινωνικούς επιστήμονες)
  5. Θεματικούς Μαραθώνιους
  6. Θεραπευτικές υπηρεσίες στο κοινό και εποπτείες προς άλλους επαγγελματίες

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ & ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

2022-07-24T11:10:21+00:0010 Ιουνίου, 2022|Categories: Οργανισμοί, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ|0 Comments

Leave A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Go to Top