Το Μουσείο παραδοσιακής μουσικής ,οργάνων ,έρευνας & τεκμηρίωσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο  <<Θύραθεν>>  , (Θύραθεν παιδεία = Η κλασσική παιδεία του Βυζαντίου που είχε πολιτιστικό και πολιτισμικό χαρακτήρα) ,ιδρύθηκε το 2012 με έδρα το ιστορικό χωριό του Κρουσώνα, στο Δήμο Μαλεβιζίου. Τον Δεκέμβριο του 2023 άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό ,στον καινούριο του χώρο ,στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου ,στην πλατεία Ρήγα Φερραίου 9 ,απέναντι από την εκκλησία του Πολιούχου της πόλεως ,του Αγίου Μηνά.

Το μουσείο προσφέρει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες.

Ανακαλύπτουμε τις Μουσικές τις Μεσογείου

Το Μουσείο Παραδοσιακής Μουσικής Οργάνων Έρευνας Και Τεκμηρίωσης Θύραθεν μετά από υπογραφή σύμβασης με την  Περιφέρεια Κρήτης πρόκειται να υλοποιήσει εκπαιδευτικές δράσεις από τις 13/01/2024  έως και 31/03/2024. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται τόσο σε ενήλικες, όσο και για νέους και έφηβους ηλικίας από 5 έως και 12 ετών, ενώ θα υπάρχουν και δράσεις για ΑΜΕΑ. Οι δράσεις αυτές πρόκειται να υλοποιηθούν τόσο στο Υποκατάστημα του Μουσείου στο Κέντρο του Ηρακλείου για την ευκολότερη πρόσβαση των επισκεπτών, όσο και στην έδρα του Μουσείου στον Κρουσώνα.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις και τα βιωματικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν έχουν σκοπό την εξοικείωση με τα μουσικά όργανα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, απόκτηση γνώσεων για τις μουσικές της Μεσογείου (βασικές αρχές οργανολογίας, μουσική παράδοση μεσογείου & των Βαλκανίων), την αλληλεπίδραση της βιωμένης κρητικής μουσικής με άλλες παραδόσεις & τέλος την επαναδιαμόρφωση της σχέσης του γενικού πληθυσμού με την μουσική παράδοση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω εργαστήρια και προγράμματα έχουν απολύτως δια δραστικό χαρακτήρα και σκοπό έχουν την επικοινωνία των επισκεπτών με τα εκθέματα, με ένα τρόπο βιωματικό και ουσιαστικό. Η εξειδικευμένη ομάδα του Μουσείου Θύραθεν έχει δημιουργήσει με τέτοιο τρόπο τα παραπάνω προγράμματα έτσι ώστε οι μαθητές, οι ενήλικες αλλά και τα άτομα με αναπηρία να έχουν μια απόλυτα εκπαιδευτική δραστηριότητα με ουσιαστικό τρόπο και να πάρουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την μουσική παράδοση.

ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο Θύραθεν σε συνέχεια των μαθημάτων στην έδρα του Μουσείου δημιουργεί και μια σειρά από μαθήματα και δράσεις στο υποκατάστημα του Μουσείου στο Κέντρο του Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να πραγματοποιηθούν μαθήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων, μουσικοκινητική αγωγή, ίδρυση παιδική-εφηβικής  χορωδίας, μαθήματα ζωγραφικής, και sessions art Therapy. Οι δράσεις αφορούν παιδιά, έφηβους αλλά και φυσικά ενήλικες.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΕΤΑΡΤΕΣ

Οι μουσικές Τετάρτες είναι ένας κύκλος – σύνολο  συναυλιών που διοργανώνει τον μουσείο στον χώρο του τις Τετάρτες.

Πρόκειται για εμφανίσεις ντόπιων καλλιτεχνών και όχι μόνο.

Share This Story, Choose Your Platform!