Το Μουσείο των επαφών μας
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
Διεύθυνση: Πρωτέως 25, τκ. 145 64, Νέα Κηφισιά
Τηλ.:210-6110299
Εmail:[email protected]
www.otegroupmuseum.gr
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
Οι τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις του ανθρώπου στην προσπάθεια του να ξεπεράσει τα εμπόδια του χώρου και του χρόνου, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, συνθέτουν τη συλλογή του Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, μοναδικού στο είδος του και μεταξύ των λίγων μουσείων τεχνολογίας στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1990 και η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 4500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό. Αυθεντικά τηλέφωνα, μορσικοί τηλέγραφοι, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας, telex, οπτικές ίνες, συλλογή παλαιών τηλεγραφημάτων και το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό στούντιο. Τα συστήματα επικοινωνίες τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, τα μέσα, οι συσκευές που κοσμούν τις προθήκες και τους χώρους του μουσείου, εκτός από τις μουσειακή αξία τους αποτελούν και πολιτιστικό αγαθό.
Ο επισκέπτης, αφού προσπεράσει τις αποσυναρμολογημένες τηλεφωνικές συσκευές που ίσως του θυμίζουν κάτι από το παρελθόν και αφού σταθεί στο εμβληματικό έργο του Alexander Graham Bell, ταξιδεύει στην προηλεκτρική εποχή της επικοινωνίας. Με μερικές στάσεις στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο αναβιώνει τις πρώτες ανάγκες για εξ αποστάσεως επικοινωνία και το πώς αυτές οδήγησαν στην αξιοποίηση οπτικών και ηχητικών σημάτων, υδραυλικών συστημάτων και κωδικοποιήσεων. πώς έφτασε το μήνυμα της πτώσης της Τροίας στο παλάτι των Μυκηνών. Ποιος επινόησε τη λέξη “electricus”. Τι έλεγε το πρώτο τηλεγραφικό μήνυμα του Μορς και με ποιον τρόπο είπε ο Μπελ στον βοηθό του: «Κύριε Γουότσον, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω:». Χάρη σε ποια εφεύρεση σώθηκαν 706 επιβάτες από το ναυάγιο του Τιτανικού και πώς οι τηλεφωνήτριες βοήθησαν τη Χριστίνα Ωνάση να πει το «ναι» στην πρόταση γάμου και γιατί το τραπέζι ενός τηλεοπτικό στούντιο της δεκαετίας του 60 είχε το σχήμα ενός αγγλικού ερωτηματικού.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πολύ μεράκι και αγάπη, οι άνθρωποι του Μουσείου έστησαν μία Digital έκθεση, αντάξια της πραγματικής, στο ww.otegroupmuseum.gr. Στόχος ήταν να δώσουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους, οικογένειες και εκπαιδευτικούς, ερευνητές και φοιτητές, να μπορούν κάθε στιγμή και ανεξάρτητα με τα περιοριστικά μέτρα, να απολαμβάνουν μια ψηφιακή «βόλτα» στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Ένα θαυμάσιο διαδικτυακό ταξίδι στην ιστορία της επικοινωνίας και στις 5 θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης, μέσα από πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες για τα πιο σημαντικά εκθέματα.
To Μουσείο Τηλεπικοινωνιών είναι μέλος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), της διεθνούς επιτροπής για την εκπαίδευση, CECA, και της διεθνούς επιτροπής για τα Μουσεία και τις Συλλογές, CIMUSET. Στα περισσότερα χρόνια της λειτουργίας του και μέχρι σήμερα οι βασικές συνεργασίες και δραστηριότητές του έχουν εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό προσανατολισμό και περιλαμβάνουν εξειδικευμένα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, εικαστικά και τεχνολογικά εργαστήρια, ενημερωτικές συναντήσεις και θεατρικές παραστάσεις, για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κάθε ενδιαφερόμενο.
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
ΔΡΑΣΕΙΣ
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ | Μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις 2021-2022
Mια νέα χρονιά ξεκινάει στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών με νέα εκπαιδευτικά ...More
Leave A Comment