Με το ολογραφικό Σύμπαν θα ασχοληθεί η έβδομη διάλεξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου για το 2024 που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Απριλίου 2024, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» Λάρνακας, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 7 μ.μ.

Εισηγητής του θέματος με τίτλο: «Το ολογραφικό Σύμπαν», θα είναι ο Δρ Νικόλαος Τούμπας  Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τη διάλεξη θα συντονίσει ο Σταύρος Χριστοδούλου, Διδακτορικός Φοιτητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στη διάλεξη αυτή θα παρουσιαστούν παράξενα φαινόμενα σε τρία διαφορετικά όρια: των μεγάλων ταχυτήτων (ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός), των μεγάλων μαζών (μάζες αρκετά μεγαλύτερες από την μάζα του Ήλιου) και των μικρών μηκών (μήκη μικρότερα από την ακτίνα του ατόμου του υδρογόνου) των οποίων η ανακάλυψη γίνεται μέσω της μελέτης του μικρόκοσμου και μακρόκοσμου. Τα φαινόμενα αυτά εξηγούνται από την Ειδική και την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein καθώς και την Κβαντομηχανική, αντίστοιχα. Η κατανόηση του τριπλού ορίου των μεγάλων ταχυτήτων, μικρών μηκών και υψηλών ενεργειών οδηγεί στην αναγκαιότητα της κβαντικής περιγραφής της βαρύτητας και στην ενοποίηση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας με την Κβαντομηχανική. Η θεμελίωση μιας τέτοιας θεωρίας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της Θεωρητικής Φυσικής σήμερα. Μια υποψήφια θεωρία, η Θεωρία των Χορδών οδηγεί σε μια δισδιάστατη ολογραφική περιγραφή του Σύμπαντος. Το ολόγραμμα δημιουργείται μέσω στοιχειωδών βαθμών ελευθερίας στα σύνορα του χωροχρόνου, οι αλληλεπιδράσεις  των οποίων διέπονται από τους Νόμους της Κβαντικής Θεωρίας και της Κβαντικής Πληροφορικής.

Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό.

Share This Story, Choose Your Platform!