Οι στενές σχέσεις Ελλάδας και Σικελίας κρατάνε από την αρχαία εποχή και διατηρούνται μέχρι και τις ημέρες μας μέσω ενός συνεχιζόμενου πολιτιστικού διαλόγου και φυσικά της επιστήμης της αρχαιολογίας. Αυτή η τελευταία έφερνε, φέρνει και θα συνεχίσει να φέρνει στο προσκήνιο αντικείμενα που αποδεικνύουν πράγματι σε όλη της την έκταση την διαχρονική ελληνική παρουσία στη Σικελία.

Υπό αυτό το πρίσμα, το κλασικό λύκειο του Πατερνό Liceo Statale Francesco De Sanctis, παρουσιάζει μία έκθεση αγγείων και άλλων αρχαίων κεραμικών αντικειμένων της ελληνικής περιόδου. Το καινοτόμο και επαναστατικό στοιχείο αυτής της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για αντικείμενα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο σχολείο.

Κατά αυτόν τον τρόπο, το κλασικό λύκειο περνάει από τη θεωρία και τις σελίδες της σοφίας του κλασικού κόσμου στην άμεση επαφή με αντικείμενα της περιόδου, εμπλουτίζοντας τη διδασκαλία και ταυτόχρονα προσκαλώντας το κοινό, διεθνές και εγχώριο, σε ένα σαγηνευτικό ταξίδι στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Enrico Santaniello, πρόκειται για την πρωτότυπη ιδέα ενός σχολείου που πλέον “γίνεται μουσείο, φορέας γνώσης και έμπνευσης. Καινοτόμο, χωρίς αποκλεισμούς, διαπολιτισμικό. Μια αρχαιολογική έκθεση για να κοιτάξουμε προς νέους ορίζοντες μαζί με ιδρύματα και συλλόγους. Το μέλλον μας ξεκινά από το παρελθόν, από τη μελέτη, από τη δέσμευση, από τη συνεργασία“. Κλείνοντας, ο καθηγητής χαρακτήρισε την έκθεση του κλασικού λυκείου ως μια “ανεκτίμητη κληρονομιά που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα“.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 29 Απριλίου και το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται μέχρι και τις 31 Μάϊου 2024. 

Share This Story, Choose Your Platform!