Η ορειβασία και οι άλλες δραστηριότητες του βουνού αποτελούν μια ιδιαίτερη θεματική ενότητα. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει μόνο ένα θεματικό μουσείο για το βουνό και ό,τι σχετίζεται με αυτό. Δύσκολα θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πιο κατάλληλη τοποθεσία για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο μουσείο από το Καρπενήσι, την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, καθώς πρόκειται για τον πιο ορεινό νομό της Ελλάδας, που προσφέρει στους ντόπιους και στους επισκέπτες καταπράσινα τοπία και μαγευτικές φυσικές ομορφιές.

Σε υψόμετρο 950 μέτρων, στο κέντρο του Καρπενησίου, λειτουργεί από το 2018 το Μουσείο Βουνού που κατασκευάστηκε χάρη στις προσφορές δωρητών, ορειβατών και χιονοδρόμων από όλη την Ελλάδα και με τη συνεργασία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρπενησίου. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής από πέτρα και ξύλο, ενώ ο εσωτερικός σχεδιασμός είναι φιλόξενος, σε σύγχρονο ύφος.

Η συλλογή του Μουσείου Βουνού αποτελείται από εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία και την εξέλιξη της ορειβασίας και της χιονοδρομίας. Ανάμεσά τους, στο ισόγειο, ο επισκέπτης βλέπει τον εξοπλισμό της πρώτης ορειβατικής αποστολής που ύψωσε την ελληνική σημαία στα 8850 μέτρα του Έβερεστ.

Το Μουσείο, βέβαια, δεν απευθύνεται μόνο σε ορειβάτες τέτοιου επιπέδου, αλλά και σε οποιονδήποτε αγαπά τις δράσεις, την άθληση και τη ζωή στο βουνό.

Ο επισκέπτης θα βρει επίσης εργαλεία και εξαρτήματα ορειβασίας, διάφορες συλλεκτικές εκδόσεις και πλούσιο, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Γιάννη Φλέγκα, ιδρυτή του χιονοδρομικού κέντρου. Παράλληλα, στον πολυχώρο του πρώτου ορόφου, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία, με τη βοήθεια σύγχρονων μέσων εικονικής περιήγησης, να «βρεθεί» ανάμεσα στα φυσικά μνημεία της περιοχής.

Ο ρόλος του Μουσείου Βουνού είναι αφενός να προβάλει τις δραστηριότητες στο βουνό, ενώ αφετέρου πλαισιώνει μια ευρύτερη προσπάθεια των τελευταίων χρόνων να αναδειχθεί το Καρπενήσι και γενικότερα η Ευρυτανία σε τόπο ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με δράσεις όπως αναρρίχηση, καταρρίχηση, ορειβασία, ποδηλασία, πεζοπορία και κανό-καγιάκ.

Σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς, το Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και πεζοπορικές διαδρομές, στις οποίες έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι όσοι θέλουν να έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Ευρυτανίας.

Share This Story, Choose Your Platform!