Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών διοργανώνουν την πέμπτη τους κοινή ημερίδα, με τίτλο “Η Πομπεμένη“. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, και ώρα 10:00-20:00, στο Μέγαρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προσεγγίζει τα ζητήματα έμφυλης βίας και της θέσης των γυναικών κατά τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας, με τους ομιλητές να κάνουν αναφορές στην κλασική αρχαιότητα, τη μεσαιωνική τέχνη, ακόμη και τον κινηματογράφο.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και την έφορος πολιτιστικών θεμάτων & πινακοθήκης της Ε.Η.Μ. Νέλλη Τζιμογιάννη, για να ακολουθήσει μια απαγγελία από τη φιλόλογο- ιστορικό, υποψήφια διδάκτωρ Δήμητρα Μυτιλή.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας διαρθρώνεται ως εξής:

10:45-11:00 Λιάμπη Κατερίνη, Πρόεδρος της Ε.Η.Μ. – «Ἀκοῦστε χώρα καὶ χωριανοί… Σήμερα θὰ πομπευτῇ ἡ Μαρία τοῦ Τόλη-Στράτη, καὶ νὰ μὴν πάῃ κανεὶς σὲ δουλειάάά…».
11:00–11:15 Ντούσκου Ιωάννα, Ιστορικός, Υποψ. Διδάκτωρ – Η αυτοκτονία των γυναικών προς αποφυγή της διαπόμπευσης στην αρχαιότητα. Culpa est velle mori, culpaque nomme mori.
11:15–11:30 Καραντζιά Αθηνά, Ιστορικός, Υποψ. Διδάκτωρ -Ερμηνεύοντας τη σιωπή.
Η κακοποίηση των γυναικών στην αρχαία Αθήνα.
11:30–11:45 Γκαστή Ελένη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Η τιμή και το κρίμα στο γυναικείο λόγο. Η περίπτωση της Τέκμησσας στον Αίαντα του Σοφοκλή.
12:15–12:30 Χαντέλη Βασιλική, Ιστορικός, Υποψ. Διδάκτωρ – Η κακοποίηση των γυναικών στην αρχαία Ρώμη. Μύθος, νόμος και πραγματικότητα.
12:30–12:45 Στρατσάνη Μαρία, Δρ Φιλοσοφίας – Γυναίκες δημιουργοί. Μια λησμονημένη προσφορά στην ποίηση και στη μουσική και μια όψιμη αναγνώριση.
12:45–13:00 Μάργαρη Ελένη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης – «Αφτή έτσι ήθελε κ’ έτσι έπαθε». Η έμφυλη βία στην ευρωπαϊκή τέχνη (15ος-17ος αιώνας).

Κατά την απογευματινή συνεδρία, το πρόγραμμα διαρθρώνεται ως εξής:

17:30–17:45 Μπατιστάτου Άννα, MD, PhD Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Διακρίσεις και ηθική παρενόχληση στον χώρο των επιστημών.
17:45–18:00 Νάκου Αγνή, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Ηπείρου – Κακοποιητικές συμπεριφορές στην περιοχή των Ιωαννίνων κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Αποτυπώσεις και ερμηνείες.
18:00–18:15 Μυτιλή Δήμητρα, Φιλόλογος-Ιστορικός, Υποψ. Διδάκτωρ – Περιστατικά έμφυλης βίας στις βυζαντινές και μεσαιωνικές αραβικές πηγές.
18:45–19:00 Βερυκίου Σοφία, Ιστορικός – Louise Bourgeois: ποιος υφαίνει τι, για ποιον και γιατί
19:00–19:15 Καραντζά-Κώτσια Μιρέλλα, Διδάσκουσα στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο «Εκρέμ Τσαμπέι» Αργυροκάστρου – «Μωρ’ Δεροπολίτισα, μωρ’ καημένη ζη- μωρ’ ζηλεμένη». Ο ρόλος και η θέση της γυναίκας στην εθνική ελληνική μειονότητα χθες και σήμερα.
19:15–19:30 Γεωργούλας Παναγιώτης, Θεατρολόγος-Ιστορικός – Η κρυφή και φανερή βία κατά των γυναικών μέσα από την ελληνική δραματουργία και κινηματογραφική βιομηχανία.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη Δήμητρα Μυτιλή στο τραγούδι και τη Δήμητρα Σταύρου στο πιάνο να ερμηνεύουν τέσσερα τραγούδια της σύγχρονης ελληνικής μουσικής με θέμα την γυναίκα σε ενορχήστρωση Νίκου Φασούλα και ένα δεροπολίτικο μονοφωνικό άσμα, που θα τραγουδήσει o Βορειοηπειρώτης Παντελής Νίκου.

Share This Story, Choose Your Platform!