Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
Συνδιοργάνωση: Ίδρυμα Ευγενίδου και Γενικά Αρχεία του Κράτους 

στο πλαίσιο των δράσεων της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” για την Επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης

Την επετειακή έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης.1821.Ο Αγώνας στη Θάλασσα» επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης, αφού περιηγήθηκε και ξεναγήθηκε στον χώρο της έκθεσης, δήλωσε τα εξής:
«Θέλω να συγχαρώ το Ίδρυμα Ευγενίδου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της σημαντικής έκθεσης, την οποία πρέπει να επισκεφθούν όλοι οι πολίτες. Αποτελεί έναν φόρο τιμής στους Έλληνες θαλασσοπόρους και τις σπουδαίες ναυτικές προσωπικότητες της χώρας μας, οι οποίοι συνέβαλαν στον αγώνα της πατρίδας μας για την Ελευθερία. Αποτελούν πρότυπο και φάρο ελπίδας και εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής, με συγκεκριμένες δράσεις, θα προβάλουμε κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση».

Η ξενάγηση του Περιφερειάρχη στην έκθεση πραγματοποιήθηκε από την Προϊσταμένη του Τμήματος Προβολής, Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικών Δράσεων των Γ.Α.Κ., κ. Χριστίνα Σάρρα. Παρευρέθηκαν, εκ μέρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, Project Manager της έκθεσης, μαζί με τον αρχιτέκτονα κ. Μίχο, η κ. Θεοδώρα Γιαννίτση, Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νικόλαος Κούκης, ο κ. Άλκης Λεμπέσης, Διευθυντής και Ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ολογραφίας, η κ. Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου – Μπατάλια, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, η συνεργάτιδα του κ. Πατούλη σε θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γκόρου-Ρόντου Αμαλία και ο κ. Παναγιώτης Μαμαλής, ιδρυτής του «Greeks Over the World».

Στο πλαίσιο της έκθεσης λαμβάνουν δράση τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα:

VR περιήγηση 
Αξιοποιώντας την εικονική πραγματικότητα (VR) το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους καλούν μικρούς και μεγάλους να περιηγηθούν ψηφιακά την επετειακή έκθεση “Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα”, με ξεναγό τη γοργόνα – ακρόπρωρο ενός υδραίικου πλοίου.

«Ιστορίες της θάλασσας – Η Ελληνική Επανάσταση στη θάλασσα».
Το πρόγραμμα έχει στόχο την εξοικείωση των μαθητών με το περιβάλλον της έκθεσης και τη φύση των εκθεμάτων. Περιλαμβάνει δια ζώσης ξενάγηση, γνωριμία με το αρχειακό υλικό, παρακολούθηση βίντεο, ομαδική δραστηριότητα και VR εμπειρία εικονικής περιήγησης στα πλοία του Ναυαρίνου.

Σαν καράβι μικρό που λιμάνι θα πιάσει…
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές καλούνται να αξιοποιήσουν το αρχειακό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους και, με τη βοήθεια ψηφιακών εφαρμογών και καινοτόμων μεθόδων, να δράσουν ως εξερευνητές και να λύσουν μυστήρια ή να αναλάβουν ως πολεμικοί ανταποκριτές τη διάδοση των νέων του Αγώνα χρησιμοποιώντας τους μυστικούς κώδικες της εποχής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πραγματοποιείται μόνο διαδικτυακά

1821 κύματα – 200 χρόνια ελευθερίας
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρεί να πραγματοποιήσει ένα νοητό ταξίδι στις ναυτικές πολεμικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του 1821, αξιοποιώντας αρχειακά τεκμήρια και πηγές, σύγχρονες μεθόδους και ελεύθερα διαδικτυακά εργαλεία. Δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τα γεγονότα, τις ιδέες και τη δράση των ηρώων του Αγώνα στη θάλασσα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πραγματοποιείται τόσο διαζώσης όσο και διαδικτυακά.

Πληροφορίες:

Ο κατάλογος της έκθεσης

Το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους σας προσφέρουν την δυνατότητα να κατεβάσετε ελεύθερα τον κατάλογο της έκθεσης “Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης» 1821. Ο Αγώνας στην θάλασσα”.
Η έκδοση, που περιλαμβάνει όλα τα αρχειακά τεκμήρια και τα μουσειακά κειμήλια που παρουσιάζονται στην έκθεση, υλοποιήθηκε από τις εκδόσεις Ζήτη, με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-Γενική Γραμματεία Αιγαίου προς τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

– 125 σπάνια αρχειακά τεκμήρια και μουσειακά κειμήλια
– Ψηφιακές αναπαραστάσεις με τη βοήθεια καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών VR
– Τρισδιάστατα μοντέλα πολεμικών πλοίων

Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387)

Πέμπτη & Παρασκευή: 17:00 – 20:30
Σάββατο & Κυριακή: 12:00 – 20:00
(έως 15 άτομα ανά ξενάγηση)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Το κοινό εκδίδει διαδικτυακά μέσω του e-ticket το δελτίο εισόδου του.

Για επικέψεις σχολικών και άλλων ομάδων:
Κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 9469 641, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:30-16:30.

*Η χρήση εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας (VR) προορίζεται για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών και σύμφωνα με τους κανόνες ορθής χρήσης.

Share it!