Hack the Map: ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Αξιοποιώντας περιηγητικούς χάρτες και φανταστικές απεικονίσεις του ελλαδικού χώρου από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα οι σχολικές ομάδες καλούνται να δημιουργήσουν πρωτότυπα ψηφιακά έργα.

Η συμβολή των Γ.Α.Κ.
Για την ενίσχυση των διαγωνιζόμενων σχολικών ομάδων στην υλοποίηση των έργων τους, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ι.Α.Μ. – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς δημιούργησαν υποστηρικτικό υλικό που έχει αναρτηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα (classroom) του Ιδρύματος Ωνάση και περιλαμβάνει βίντεο, παρουσιάσεις, σημειώσεις και ψηφιακά σενάρια.
Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να αντλήσουν επιπλέον χαρτογραφικό και άλλο υλικό από την ψηφιακή πολιτιστική συλλογή των Γενικών Αρχείων του Κράτους “Αρχειομνήμων” ή να επικοινωνήσουν με το Τμήμα των Γενικών Αρχείων της περιοχής τους. Η Ψηφιακή Χαρτοθήκη του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς δεν διατίθεται διαδικτυακά, υπάρχει όμως η δυνατότητα επικοινωνίας με το ΑΧαΚ, ώστε να δοθεί, σε όποιον επιθυμεί, πρόσβαση σε χάρτες της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων και περιοχών της Ελλάδας και του κόσμου.

Η διαδικτυακή παρουσίαση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021.

Διοργάνωση: Ίδρυμα Ωνάση & Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς -Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2022

Περισσότερες πληροφορίες

Wikipedia Challenge: ΓΙΝΕ ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΣΤΗΣ
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΗΜΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Σχολικές ομάδες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό καλούνται να μελετήσουν αρχειακά τεκμήρια και να εμπλουτίσουν τη θεματική «Ελληνική Επανάσταση του 1821» στην ελληνική Βικιπαίδεια συγγράφοντας νέα λήμματα ή/και μεταφράζοντας τα υπάρχοντα.

Η συμβολή των Γ.Α.Κ. 
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και συγκεκριμένα το τμήμα Αναγνωστηρίου και Αρχειακής Έρευνας της Κεντρικής Υπηρεσίας, ανέλαβαν τη δημιουργία του υποστηρικτικού υλικού που θα χρειαστούν οι διαγωνιζόμενοι στο έργο της λημματογράφησης. Η ομάδα των αρχειονόμων, που εργάστηκε για αυτόν τον σκοπό, προχώρησε, ύστερα από έρευνα και μελέτη του αρχειακού υλικού που φυλάσσεται στα ΓΑΚ, στην κατάρτιση καταλόγου νέων λημμάτων που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση και δεν περιλαμβάνονται στην ελληνική Βικιπαίδεια, συνοδεύοντας κάθε λήμμα από ικανό αριθμό ψηφιακών αρχειακών τεκμηρίων και την αντίστοιχη βιβλιογραφία.
Η  πρόσβαση στον κατάλογο και το συνοδευτικό υποστηρικτικό υλικό θα γίνεται μέσω ενός εύχρηστου και ελκυστικού διαδικτυακού εργαλείου (padlet) που αξιοποίησε  η υπηρεσία μας προκειμένου να διευκολύνει τις σχολικές ομάδες στο έργο τους.

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, οι συνεργαζόμενοι φορείς πραγματοποίησαν εκδήλωση, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά, με σκοπό την παρουσίαση του διαγωνισμού στη σχολική κοινότητα, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Διοργάνωση: Ίδρυμα Ωνάση & Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Συνεργασία: Γενικά Αρχεία του Κράτους, Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού – Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, εταιρεία PostScriptum, Σύλλογος Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας
Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2022

Share it!