69 Καθηγήτριες και Καθηγητές του ΑΠΘ, που έλαβαν τον τίτλο της Ομότιμης και του Ομότιμου κατά το έτος 2023, τιμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Στην προσφώνηση του, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, αναφέρθηκε στον τίτλο του «Ομότιμου» τονίζοντας πως για έναν καθηγητή συνιστά το επιστέγασμα μίας μακράς σταδιοδρομίας στα ακαδημαϊκά δρώμενα. Αναφερόμενος στους ομότιμους καθηγητές υπογράμμισε ότι η παρουσία τους ήταν και παραμένει ζωτικής σημασίας για το πανεπιστήμιο χαρακτηρίζοντας τους ως πνευματικό κεφάλαιο του Αριστοτελείου.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δυσαναπλήρωτο κενό που, κάθε χρόνο, αφήνει η αφυπηρέτηση δεκάδων Καθηγητριών και Καθηγητών στο έμψυχο δυναμικό και στις ακαδημαϊκές μονάδες, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «χρόνο με τον χρόνο, “αιμορραγούν” ολοένα και πιο έντονα».

«Και όπως όλες και όλοι μας γνωρίζουμε, το κενό αυτό δεν καλύπτεται πλήρως από την ελληνική πολιτεία, τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Αρκετές κατευθύνσεις και ειδικεύσεις στα προγράμματα σπουδών μας κινδυνεύουν να καταλήξουν “ανενεργές” λόγω της υποστελέχωσης σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό» ανέφερε και υπογράμμισε πως αρκετές από αυτές τις ειδικεύσεις συνεχίζουν και επιβιώνουν χάρη, στη φιλοτιμία πολλών ομότιμων καθηγητών που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους αλλά και των μαθητών τους που ακολουθούν τα χνάρια τους.

Στην αντιφώνησή του, με θέμα: «Παιδεία δύναμις θεραπευτική ψυχής και Παίδευσις παιδείας παράδοσις», ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Αιμίλιος Μαυρουδής, υπογράμμισε πως αναπτύσσονται δυο ψευδο-πλατωνικοί ὅροι (ορισμοί), της παιδείας και της παιδεύσεως.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η απονομή τιμής στους Ομότιμους Καθηγητές.

Share This Story, Choose Your Platform!