Τέχνες, Γράμματα, Πολιτισμός στην Ελλάδα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέχνες, Γράμματα, Πολιτισμός στην Ελλάδα

Το Μουσείο των επαφών μας

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Διεύθυνση: Πρωτέως 25, τκ. 145 64, Νέα Κηφισιά
Τηλ.:210-6110299
Εmail:otegroup-museum@ote.gr

www.otegroupmuseum.gr

Share it!

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Οι τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις του ανθρώπου στην προσπάθεια του να ξεπεράσει τα εμπόδια του χώρου και του χρόνου, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, συνθέτουν τη συλλογή του Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, μοναδικού στο είδος του και μεταξύ των λίγων μουσείων τεχνολογίας στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1990 και η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 4500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό. Αυθεντικά τηλέφωνα, μορσικοί τηλέγραφοι, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας, telex, οπτικές ίνες, συλλογή παλαιών τηλεγραφημάτων και το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό στούντιο. Τα συστήματα επικοινωνίες τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, τα μέσα, οι συσκευές που κοσμούν τις προθήκες και τους χώρους του μουσείου, εκτός από τις μουσειακή αξία τους αποτελούν και πολιτιστικό αγαθό.

Ο επισκέπτης, αφού προσπεράσει τις αποσυναρμολογημένες τηλεφωνικές συσκευές που ίσως του θυμίζουν κάτι από το παρελθόν και αφού σταθεί στο εμβληματικό έργο του Alexander Graham Bell, ταξιδεύει στην προηλεκτρική εποχή της επικοινωνίας. Με μερικές στάσεις στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο αναβιώνει τις πρώτες ανάγκες για εξ αποστάσεως επικοινωνία και το πώς αυτές οδήγησαν στην αξιοποίηση οπτικών και ηχητικών σημάτων, υδραυλικών συστημάτων και κωδικοποιήσεων. πώς έφτασε το μήνυμα της πτώσης της Τροίας στο παλάτι των Μυκηνών. Ποιος επινόησε τη λέξη “electricus”. Τι έλεγε το πρώτο τηλεγραφικό μήνυμα του Μορς και με ποιον τρόπο είπε ο Μπελ στον βοηθό του: «Κύριε Γουότσον, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω:». Χάρη σε ποια εφεύρεση σώθηκαν 706 επιβάτες από το ναυάγιο του Τιτανικού και  πώς οι τηλεφωνήτριες βοήθησαν τη Χριστίνα Ωνάση να πει το «ναι» στην πρόταση γάμου και γιατί το τραπέζι ενός τηλεοπτικό στούντιο της δεκαετίας του 60 είχε το σχήμα ενός αγγλικού ερωτηματικού.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πολύ μεράκι και αγάπη, οι άνθρωποι του Μουσείου έστησαν μία Digital έκθεση, αντάξια της πραγματικής, στο ww.otegroupmuseum.gr. Στόχος ήταν να δώσουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους, οικογένειες και εκπαιδευτικούς, ερευνητές και φοιτητές, να μπορούν κάθε στιγμή και ανεξάρτητα με τα περιοριστικά μέτρα, να απολαμβάνουν μια ψηφιακή «βόλτα» στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.  Ένα θαυμάσιο διαδικτυακό ταξίδι στην ιστορία της επικοινωνίας και στις 5 θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης, μέσα από πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες για τα πιο σημαντικά εκθέματα.

To Μουσείο Τηλεπικοινωνιών είναι μέλος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), της διεθνούς επιτροπής για την εκπαίδευση, CECA, και της διεθνούς επιτροπής για τα Μουσεία και τις Συλλογές, CIMUSET. Στα περισσότερα χρόνια της λειτουργίας του και μέχρι σήμερα οι βασικές συνεργασίες και δραστηριότητές του έχουν εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό προσανατολισμό και περιλαμβάνουν εξειδικευμένα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, εικαστικά και τεχνολογικά εργαστήρια, ενημερωτικές συναντήσεις και θεατρικές παραστάσεις, για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κάθε ενδιαφερόμενο.

Ιστορικό Αρχείο. Ένας τρίτος πυλώνας της Νικολοπουλείου Βιβλιοθήκης είναι το Ιστορικό Αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει προεπαναστατικά, επαναστατικά και μετεπαναστατικά  χειρόγραφα.

Χειρόγραφα έγγραφα του Ιστορικού Αρχείου της Βιβλιοθήκης

Ανάμεσα σε άλλα, συγκαταλέγονται χειρόγραφα από το προσωπικό αρχείο του Νικόλαου Δημητρακόπουλου, χειρόγραφες επιστολές αγωνιστών 1821 (του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, των Θεόδωρου, Πάνου, Γενναίου και Μάρκου Κολοκοτρώνη, των Αναγνώστη και Παναγιώτη Κανελλόπουλου κ.ά.), χειρόγραφα της οικογένειας Πλαπούτα, πρακτικά της Πελοποννησιακής Γερουσίας, χειρόγραφα από το προσωπικό αρχείο του Χαράλαμπου Χριστόπουλου κ.λπ.

Το ευρετήριο των εν λόγω χειρογράφων βρίσκεται στον ιστότοπο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας. Εκεί επίσης θα βρει κανείς βιογραφικά αγωνιστών και άλλων σημαντικών προσώπων της επανάστασης, έγγραφα και επιστολές των οποίων θησαυρίζονται στο Ιστορικό Αρχείο. Μέρος του Αρχείου εκδόθηκε το 2010 στην κοινή έκδοση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας με τίτλο Χειρόγραφα ιστορικού αρχείου Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, περίοδος 1821–1866.

Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη κατέχει βιβλία από παλαιότερες και νεότερες δωρεές, αλλά και από αγορές των εκάστοτε διευθυντών της. Το σύνολο των τίτλων της μέχρι τις 31/12/2020 ανέρχεται στους 41.091 τίτλους και των τόμων στους 49.838. Επισημαίνεται ότι στους χώρους της Βιβλιοθήκης εκτίθενται 23 γύψινα εκμαγεία (δωρεά του Βρετανικού Μουσείου το 1963) με σκηνές της Κενταυρομαχίας και της Αμαζονομαχίας από τη ζωφόρο του ναού του Επικούριου Απόλλωνα στο Λύκαιο όρος.

Επικούρειος Απόλλων

Διοίκηση και οργάνωση. Η Βιβλιοθήκη μέχρι το 1930 ανήκε στην κοινότητα της Ανδρίτσαινας, όμως η αδυναμία της τοπικής αρχής να αντεπεξέλθει στα έξοδά της την ανάγκασε να την παραχωρήσει στο κράτος. Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τον νόμο 3149/10.6.2003 («Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Δημόσιες Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις»).

H Βιβλιοθήκη διοικείται από το πενταμελές Εφορευτικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα μέλη του Συμβουλίου προέρχονται από τον χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, της επιστήμης ή της παραγωγής και η θητεία τους είναι τριετής.

Η Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη έχει ταξινομηθεί με το σύστημα DEWEY, ενώ τα βιβλία των δύο συλλογών (Κ. Νικολόπουλου και Ε. Καλλιανιώτη) έχουν ταξινομηθεί θεματικά και με αύξοντα αριθμό. Από το 2020 έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική καταγραφή των βιβλίων της συλλογής Κ. Α. Νικολόπουλου και μερική καταγραφή της συλλογής Ε. Καλλιανιώτη στο πρόγραμμα ΚΟΗΑ.

Στη Βιβλιοθήκη  λειτουργεί  καθημερινά αναγνωστήριο, παιδικό τμήμα, δανειστικό τμήμα, κέντρο πληροφόρησης και εκθετήριο αποτελούμενο από τους περίπου 50.000 τίτλους σύγχρονων και παλαιών εκδόσεων (το υλικό αυτό είναι στη διάθεση του απλού επισκέπτη ή του ερευνητή ανάλογα με το ενδιαφέρον).

Εκτός από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, η Νικολοπούλειος δεχόταν και εξακολουθεί να δέχεται χρηματική ενίσχυση από ιδιώτες και φορείς. Προεξάρχουσα θέση σε αυτή τη λίστα έχουν η Ελβετική Ένωση Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, µε έδρα το Φρίμπουργκ της Ελβετίας και ιδρυτή τον Ανδριτσάνο ευπατρίδη γιατρό Παναγιώτη Πετρόπουλο (1938–2011), καθώς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας στην Ελλάδα. Η Ελβετική Ένωση Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας με Προέδρους τους Π. Πετρόπουλο (1987-2003), Martin Nicoulin (2003-2017) και Δημήτριο Τσελεπή (2017 έως σήμερα) έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό τη διάσωση και συντήρηση της Νικολοπουλείου ιστορικής συλλογής βιβλίων και στηριζόμενη στη μεγάλη γενναιοδωρία των μελών της, χρηματοδοτεί από το 2012 το εργαστήριο συντήρησης των ιστορικών βιβλιοδεσιών της συλλογής Νικολόπουλου, το οποίο λειτουργεί εντός της Βιβλιοθήκης.

Το 2003, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας προχώρησε στη δωρεά των προθηκών, των βιβλιοστασίων και του υπόλοιπου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τις συλλογές «Κ. Α. Νικολόπουλου» και «Ε. Καλλιανιώτη».

Επίσης, τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Ελβετική Ένωση, η Βιβλιοθήκη πραγματοποίησε εκθέσεις και εκδηλώσεις, όπως: «Συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Ελβετικής Ένωσης Φίλων Βιβλιοθήκης» (9/9/2017)⸱ «Συμπλήρωση δέκα  χρόνων από την προσφορά των Ελβετών πολιτών στους πληγέντες κατοίκους της περιφέρειας της Ανδρίτσαινας από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007» (2/6/2018), Εγκαίνια (20/10/2018) της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Θησαυροί της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας. Ελληνικές εκδόσεις των αρχών της τυπογραφίας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα από τις 20/10/2018 έως τις 21/12/2018.

Δράσεις – Προγράμματα. Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας σε συνεργασία με την εταιρεία ψηφιακών ξεναγήσεων Clio Muse Tours δημιούργησαν την πρώτη δωρεάν ακουστική ξενάγηση για την ιστορία της Βιβλιοθήκης και τις πολύτιμες συλλογές της, καθώς και ψηφιακό χρονολόγιο, στο οποίο αποτυπώνεται το ταξίδι των βιβλίων της ιστορικής συλλογής Κ. Αγαθόφρoνος Νικολόπουλου έως τη σημερινή τους στέγη. Ο επισκέπτης έχει πλέον την δυνατότητα να περιηγηθεί στο χώρο της Βιβλιοθήκης απ’  όπου και  αν βρίσκεται, εξερευνώντας 12 σημεία ενδιαφέροντος και 50 σύντομες ιστορίες, διαθέσιμες σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά). Χρησιμοποιώντας το προσωπικό του smartphone ή τον υπολογιστή του μπορεί να έχει πρόσβαση στην ξενάγηση τόσο online μέσω του «Tour Experience», πατώντας ένα μόνο link, όσο και offline μέσω του Clio Muse App για Android και iOS. Στο ψηφιακό χρονολόγιο ο χρήστης περιηγείται στον χάρτη αναζητώντας τις ευρωπαϊκές πόλεις που εκδόθηκαν 33 σπάνιες εκδόσεις της συλλογής⸱ μαθαίνει στοιχεία για  την ελληνική εκδοτική δραστηριότητα του 16ου αιώνα και τους σημαντικούς εκπροσώπους της, και ακολουθεί τη συλλογή των βιβλίων στο ταξίδι της από το Παρίσι στην Ανδρίτσαινα μέχρι την τελική εγκατάσταση της στη σημερινή της έδρα στο χώρο της Δημόσιας Ιστορικής  Βιβλιοθήκης. Συνάμα μαθαίνει στοιχεία για τη ζωή του μεγάλου δωρητή χάρη στην προσφορά του οποίου έχουμε στη διάθεσή μας αυτούς τους εκδοτικούς αυτούς θησαυρούς.

Το καλοκαίρι του 2020, με πρωτοβουλία του Πέτρου Στεργιόπουλου, φλαουτίστα και συνεργάτη του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών (ΚΕΤΩΑ), και της Στέλλας Κουρμπανά, υπεύθυνης του Αρχείου του Ωδείου, ξεκίνησε μια μακρόπνοη συνεργασία ανάμεσα στην Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και το ΚΕΤΩΑ, με στόχο την ανάδειξη της σημαντικής μουσικής συλλογής (σπάνια βιβλία για τη μουσική, καθώς και παρτιτούρες του Νικολόπουλου αλλά και άλλων συνθετών) που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη, αλλά και της εν πολλοίς άγνωστης σχέσης του δωρητή της, Κ. Νικολόπουλου, με τη μουσική. Στο εγγύς και απώτερο μέλλον η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και το ΚΕΤΩΑ, συνεχίζοντας το όραμα του Νικολόπουλου για μια πνευματική, αλλά και μουσική αναγέννηση της ιδιαίτερης πατρίδας του, θα προσπαθήσουν να αναβιώσουν τον «Μουσικό κόσμο του Νικολόπουλου» με καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συναυλίες, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021, στις 7.00 μ.μ. στον Ι.Ν. Αγίων Ταξιαρχών στην Ανδρίτσαινα και  περιελάμβανε ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών, Χάρη Ξανθουδάκη με τίτλο «Ο μουσικός Νικολόπουλος» αλλά και συναυλία με την μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα. Τα περισσότερα από τα έργα της συναυλίας ερμηνεύτηκαν για πρώτη φορά στην εποχή μας.

Τα τελευταία χρόνια, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας συμμετέχει στα προγράμματα της «Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας», τα οποία γίνονται υπό  την αιγίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και απευθύνονται σε παιδιά. Μέσω μιας σειράς βιωματικών δράσεων που υλοποιούνται μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον της Βιβλιοθήκης, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, το θέατρο, τη μουσική, τα μαθηματικά κ.ά., έχοντας έτσι τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να απελευθερώσουν της φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

ΔΡΑΣΕΙΣ

2021-10-12T10:41:34+00:0012 Οκτωβρίου, 2021|Categories: Μουσεία, ΧΩΡΟΙ ΤΕΧΝΗΣ|Tags: |0 Comments

Leave A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Go to Top