Το γαλλικό polar (μυθιστόρημα, ή roman, ή film policier) διαφέρει σημαντικά από το παραδοσιακό, αγγλικό κυρίως, whodunit και το αμερικανικό hard-boiled αφήγημα. Τα θέματά του προβάλλουν μέσα από την ατμοσφαιρικότητα των περιγραφών, σε λογοτεχνικό και κινηματογραφικό επίπεδο, αποτυπώνοντας παράλληλα την υπαρξιακή αγωνία των πρωταγωνιστών του, ανάμεσα στην ελπίδα και τη ματαίωση.

Στον «Κόκκινο Κύκλο» του, ο Benoît Mouchart, ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Μάκης Μαλαφέκας συνομιλούν με τον Κώστα Καλφόπουλο για ένα ξεχωριστό είδος (genre) που ανέδειξε πρωτίστως ο Georges Simenon και ριζοσπαστικοποίησε ο Jean-Patrick Manchette. Ένας φόρος τιμής στους συγγραφείς, αλλά και στη Série Noire.

Με τους:

  • Benoît Mouchart, συγγραφέας, διευθυντής σύνταξης στον εκδοτικό οίκο Casterman, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κόμικς της Angoulême
  • Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας
  • Μάκης Μαλαφέκας, συγγραφέας

ΣυντονισμόςΚώστας Καλφόπουλος, συγγραφέας, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Πολάρ»

Εκδήλωση με ταυτόχρονη μετάφραση.

Μετά την ολοκλήρωση της στρογγυλής τράπεζας, θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας « Le Choc » του Robin Davis, βασισμένη στο « La position du tireur couché » ( Η πρηνής θέση του σκοπευτή ) του Jean-Patrick Manchette.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στις 19.00
στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Share This Story, Choose Your Platform!