Το Μυστήριο_13  Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία, η περιπατητική παράσταση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που παρακολούθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο περισσότεροι από 1000 θεατές σε έξι μόλις μέρες, επιστρέφει στον Συνοικισμό Άνω Ελευσίνας την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο_56  3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030.

Το Μυστήριο_13  Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου αποτελεί ένα χρονικό της ιστορίας με πρωταγωνιστές τους κατοίκους της Άνω Ελευσίνας, απογόνους των Μικρασιατών του προσφυγικού συνοικισμού, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019. Τα μικρά προσφυγόσπιτα και τα αδιέξοδα σοκάκια μαρτυρούν σιωπηλά τις αναμνήσεις του μεγάλου ξεριζωμού. Ψηφίδες διηγήσεων συνθέτουν το μωσαϊκό της παράστασης, που κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης. Η προσωπική μαρτυρία του ενός γίνεται συνάμα η ιστορία των πολλών. Συμμετέχοντες και κοινό αντικρίζουν την καταγωγή και την κληρονομιά των Μικρασιατών μέσα από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μουσική και βίντεο-ντοκουμέντα, που παραμένουν ασίγαστα εδώ και εκατό χρόνια – μια ζωντανή αναμετάδοση που συνεχίζεται στο διηνεκές και μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές.

Πίσω από τους ξεφλουδισμένους τοίχους, τις εγκαταλελειμμένες αυλές και τα νεόκτιστα διώροφα, αποκαλύπτεται μια νέα εκδοχή της ιστορίας που κατατίθεται για πρώτη φορά, μέσα από μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αξιοποιεί εκφραστικά μέσα των εικαστικών και παραστατικών τεχνών αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Δραματουργία: Ιωάννα Βαλσαμίδου
Συνεργασία στη Δραματουργία: Θάνος Τσακαλίδης

Σχεδιασμός Βίντεο: Ερατώ Τζαβάρα & Γιολάντα Μαρκοπούλου
Μουσική Σύνθεση: dorόs

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Πάρις Μέξης
Έρευνα: Η ομάδα

Τεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χαραλαμπίδης

Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Εκτέλεση παραγωγής: POLYPLANITY Productions

Ηθοποιοί: Ιφιγένεια Καραμήτρου, Θάνος Τσακαλίδης

Ζωντανή Μουσική: dorόsΝικόλας Αγγελόπουλος (λαούτο, πολίτικο λαούτο), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο, νέυ, καβάλι), Αλέξης Νόνης (νταραμπούκα, μπεντίρ, στάμνα, cajon, καλίμπα), Νίκος Σκαφίδας (βιολί), Χρήστος Σύγγελος (ούτι)

Συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας (αλφαβητικά): Γρηγόρης Ασημακόπουλος, Βούλα Γέμελα-Καλασκάνη, Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδου, Μαρίνα Δασκάλου, Φρόσω Καρακίτσου, Μαρία Λιούρα, Μαρίτσα Μιχαήλου, Περικλής Μιχαήλος, Καίτη Σαριτζιώτη, Βάσω Σφήκα, Βαγγέλης Τσακίρογλου, Ευγενία Τσολάκη και η αείμνηστη Αρχόντω Γέμελα-Μαρούγκα

Με την υποστήριξη του Μουσείου Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας και του mind the fact.

Ημέρες: Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Νοεμβρίου

Ώρα έναρξης: 19.00
Τόπος συνάντησης: Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Είσοδος ελεύθερη

 

Share This Story, Choose Your Platform!