Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής του αλατιού της φετινής περιόδουη «Διέξοδος» διοργανώνει και παρουσιάζει μια καινούργια έκθεση. Πρόκειται για έκθεση φωτογραφίας που σχετίζεται με λήψεις από όλα τα χρονικά στάδια παραγωγής του αλατιού. Από την διαμόρφωση των «τηγανιών», την περισανίδωση και το πότισμα μέχρι την εξόρυξη, την συγκομιδή και την δημιουργία των αλωνιών με τις γνωστές πάλλευκες πυραμίδες αλατιού.
Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί αποκλειστικά από την αλυκή Τουρλίδας, όπου εδρεύει και λειτουργεί το Μουσείο Άλατος, το πρώτο και μοναδικό θεματικό του είδους του μουσείο στην Ελλάδα. Ο καθηγητής φωτογραφίας Πολυδεύκης Ασωνίτης βρέθηκε στην αλυκή και επί πεντάμηνο παρακολούθησε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου, από την έναρξή της μέχρι την συγκομιδή. Παρακολούθησε τους αλυκάριους από τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα και απαθανάτισε, με τον φωτογραφικό του φακό, κάθε τι που η καλλιτεχνική του ματιά τον συγκινούσε. Τους εργάτες με το φανελάκι τους να «ψήνονται» κάτω από τον ήλιο, να δουλεύουν δίπλα και πάνω στα μηχανήματα, να φτυαρίζουν με τις νιτσεράδες και τα αδιάβροχα μέσα στη βροχή, να κινούνται στο βαθύ σκοτάδι με τις γαλότσες αλλά και ξυπόλυτοι πάνω στους κοφτερούς κόκκους του αλατιού,συλλέγοντας αφρίνα.
Η έκθεση, που περιλαμβάνει 60 κορνιζαρισμένες φωτογραφίες,ασπρόμαυρες και χρωματιστές, θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, στις 8 το βράδυ στο ανώγειο του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος»στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι για την έκθεση δεν αποστέλλονται ιδιαίτερες ατομικές προσκλήσεις και η λειτουργία της θα είναι καθημερινή (εκτός Τετάρτης & Πέμπτης) με ελεύθερη είσοδο από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι, τα δε Παρασκευοσαββατοκύριακα, εκτός από τις πρωινές ώρες, η έκθεση θα είναι ανοικτή και τα απογεύματα από τις 6.30 μέχρι τις 8.30 το βράδυ.
Ο Πολυδεύκης Ασωνίτης γεννήθηκε το 1956 στα Ιωάννινα όπου σήμερα είναι και η μόνιμη κατοικία του.Σπούδασε Οικονομικά, Παιδαγωγικά και Φωτογραφία. Είναι διδάκτορας στο αντικείμενο της Σημειολογία της Τέχνης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Τμήμα Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων.Σπουδές φωτογραφίας πραγματοποίησε στο «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» του Δημήτρη Χλιβερού, στη «ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ» του Γιώργου Πασσιά και στον «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΥΚΛΟ» του Πλάτωνα Ριβέλη. Δίδαξε φωτογραφία στη Σχολή Οπτικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών και του ΙΕΚ Ηπείρου. Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ». Έχει εκδώσει τα φωτογραφικά λευκώματα «Τοπία Παιδικότητας», «Καλλιέπεια» και «Οι Καρβουνιάρηδες της Πίνδου» ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι ιδρυτικό μέλος των φωτογραφικών ομάδων Ιωαννίνων «Φωτόραση» και «Φωτογραφιστές» και στην Ηγουμενίτσα της φωτογραφικής παρέας «5+1 κλικ μαζί».
Βασικά φωτογραφικά του πρότζεκτ είναι : «Οι καρβουνιάρηδες της Πίνδου», «Τα Πομακοχώρια Ξάνθης», «Τα λασπόλουτρα Κρηνίδων», «Τα πανηγύρια στην Ήπειρο», «Ο Αμβρακικός», «Τα Ραγκουτσάρια Καστοριάς», «Οι Κουδουνοφόροι του Σοχού», «Οι Αράπηδες της Δράμας», «Οι επιτάφιοι στην Κέρκυρα», «Η γιορτή των Μυροφόρων στην Κέρκυρα», «Το πανηγύρι του Άη Συμιού στο Μεσολόγγι», «Οι Αλυκές στο Μεσολόγγι».
Έχει επιλεγεί τρεις φορές στην «Φωτομετρία» για τις «Παράλληλες Φωνές», με τα πρότζεκτ: «Αμβρακικός» 2016, «Λασπόλουτρα Κρηνίδων» 2018, «Μεσολόγγι – Η πόλη της θάλασσας και του ουρανού» 2021.
Έχει επιλεγεί επίσης και εξέθεσε τρείς φορές στη «PHOTOVISION» του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ.
Tο 2021, έλαβε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό της iFocus.gr και του Pulb, στον διαγωνισμό Phos Athens.
Πρόσφατα επιλέχθηκε από την iFocus.gr στο διαγωνισμό: “Ι (s) Land, όπου και εξέθεσε στην iFocus Gallery.
Τιμητική προβολή του έργου του, έγινε από το Lens Culture ενώ είναι επίσημος φωτογράφος της Fujifilm Hellas (Official Fujifilm X – Photographer).
Leave A Comment