Μέσα σε κλίμα χαράς αλλά και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης της πρώτης σειράς του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στις 12 το μεσημέρι, στο Γ αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής (2ος όροφος). Το ΔΠΜΣ ιδρύθηκε το ακαδ. έτος 2020-21 από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως επισπεύδον Τμήμα, και το Τμήμα Διοίκηση οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, ως συνεργαζόμενο Τμήμα. Το Πρόγραμμα ξεχώρισε αμέσως, καθώς διακρίνεται για το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών του, το οποίο παρέχει εξειδικευμένες θεολογικές γνώσεις, σχετικές με τα ενδιαφέροντα του προσκυνηματικού τουρίστα, σε συνδυασμό με ανωτάτου επιπέδου τουριστική κατάρτιση για το εναλλακτικό είδος του θρησκευτικού τουρισμού.

Τιμώντας την προσπάθεια και την επιτυχία των πρώτων αποφοίτων του, το ΔΠΜΣ «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» οργάνωσε μία τιμητική εκδήλωση, εν είδει τελετής αποφοίτησης,  με πρωταγωνιστές τους αποφοίτους και ένα πολυπληθές ακρατήριο συγγενών και φίλων. Τελετάρχισα ήταν η προϊσταμένη της Γραμματείας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, κ. Μαρία Παρασκευά.

Εγκάρδιο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Δημήτριος Κωβαίος,ής  ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την προκοπή του Προγράμματος, το οποίο, όπως είπε, έχει μεγάλη σημασία, διότι είναι ένα από τα λίγα προγράμματα συνεργασίας του ΑΠΘ με άλλα ΑΕΙ. Με ένα ποιητικότατο κείμενο για τον αιώνιο προσκυνητή άνθρωπο και τον σύγχρονο προσκυνητή, που τροφοδοτεί τον πολιτισμό μας, έστειλε τον χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης. Συγχαρητήριες ευχές έστειλε και ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος, καθηγητής κ. Ευάγγελος Χρήστου.

Ο Πρόεδρος του επισπεύδοντος Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Απόστολος Κραλίδης επεσήμανε τη συμβολή του ΔΠΜΣ «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» στο ακαδημαϊκό προφίλ του Τμήματος, κυρίως λόγω του διεπιστημονικού τρόπου λειτουργίας του, και εξήρε το υψηλό επίπεδο του Προγράμματος, τόσο ως προς το διδακτικό προσωπικό του όσο και ως προς τις διπλωματικές εργασίες που παράγονται. Τα συγχαρητήριά του απέστειλε και ο Πρόεδρος του συνεργαζομένου Τμήματος Διοίκησης οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, καθηγητής κ. Θεόδωρος Καργίδης.

Κλείνοντας τις προσφωνήσεις, η Διευθύντρια του Προγράμματος, καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου, τόνισε: «Αγαπητές και αγαπητοί μας απόφοιτοι, να είστε περήφανοι που τα καταφέρατε και τελειώσατε τις σπουδές σας όχι διεκπεραιωτικά αλλά εντρυφώντας σε ένα αντικείμενο που πρόσφερε πλήθος γνώσεων και εμπειριών. Δύο επιστήμες, η Θεολογία και ο Τουρισμός, άνοιξαν τις πόρτες τους και σας υποδέχθηκαν σε ένα κοινό σαλόνι, θα λέγαμε, σε έναν χώρο όπου το θρησκευτικό μνημείο συναντά το τουριστικό ενδιαφέρον αποκτώντας σεβαστικό περιεχόμενο και λειτουργώντας ως προσκύνημα ουσίας και βιώματος. Έχετε εφοδιασθεί με έναν μοναδικό τρόπο, διεπιστημονικό και διαθεματικό, με τη θεολογική κατάρτιση και με την τουριστική δεξιότητα της βέλτιστης διαχείρισης του προσκυνηματικού τουρισμού, ώστε και εσείς να μπορείτε να υπηρετήσετε με επιτυχία αυτό το αντικείμενο αλλά και το αντικείμενο  να επωφεληθεί από την επιστήμη σας και την έρευνά σας.»

Λόγο αποχαιρετιστήριο εκφώνησε, τέλος, η πρωτεύσασα μεταξύ των αποφοίτων της πρώτης σειράς του Προγράμματος κ. Κλεοπάτρα Ηλονίδου, πτυχιούχος και διπλωματούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, η οποία ανέφερε ότι επέλεξε να κάνει αυτό το μεταπτυχιακό, παρότι είχε ήδη ένα μεταπτυχιακό στη Βυζαντινή Ιστορία και παρότι είναι απόφοιτος Σχολής Ξεναγών, διότι αφενός την είλκυσε το αντικείμενο του Προγράμματος, που διδάσκει το θεολογικό περιεχόμενο του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, και παράλληλα τα μεθοδολογικά εργαλεία για την τουριστική αξιοποίησή του,  και αφετέρου διότι θεώρησε αξιόλογους και αξιόπιστους τους φορείς οργάνωσης και λειτουργίας του. Είπε δε ότι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη για την επιλογή της και ότι το Πρόγραμμα ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες της.

Ακολούθησε η απονομή συγχαρητηρίων ενθυμίων στους αποφοίτους από τον Αντιπρύτανη και μέλη της Επιτροπής Σπουδών του Προγράμματος. Η εκδήλωση μεταδόθηκε συγχρόνως διαδικτυακά από το κανάλι youtube του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, όπου διατίθεται στον εξής σύνδεσμο (έναρξη στο 55:00):

https://www.youtube.com/channel/UC_qD2a1MSdJOuAatucV83cg

Η νέα προκήρυξη του ΔΠΜΣ «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» για το ακαδ. έτος 2023-24 αναμένεται να αναρτηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης για περισσότερο από ένα μήνα.

Share This Story, Choose Your Platform!