Εντός του γενικότερου προβληματισμού για τις οικολογικές καταστροφές, ιδιαίτερα σε συνθήκες δραματικών πολεμικών συρράξεων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στο πλαίσιο των δράσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, διοργανώνει από κοινού με το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (World Council of Churches – WCC) και το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Χριστιανικό Δίκτυο (European Christian Environmental Network) Διεθνές Οικολογικό Σχολείο στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, από 11 έως 18 Νοεμβρίου 2023, με κεντρικό θέμα το ΝΕΡΟ.

Τα ερωτηματικά που απορρέουν από το γεγονός ότι ζήσαμε τον θερμότερο Οκτώβριο των τελευταίων 15 ετών, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ (GISS) της NASA, στην οποία αναφέρεται ότι το Καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο στη Γη από τότε που ξεκίνησαν οι οργανωμένες καταγραφές με επιστημονικό τρόπο το 1880, θα απασχολήσουν τις εργασίες του Οικολογικού Σχολείου, αναζητώντας απαντήσεις για το ποια δύναται να είναι η συμβολή των Εκκλησιών στην αλλαγή νοοτροπίας και συνολικά του τρόπου ζωής μας, για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και της ανάληψης της ατομικής μας ευθύνης για μία βιώσιμη συμπεριφορά απέναντι στη Φύση.

Οι πρόσφατες μάλιστα καταστροφές στη Θεσσαλία, με τις ακραίες πλημμύρες που επέφερε ο “Ianos”, ο “Daniel”καιo “Εlias”, αλλά και οι χιλιάδες των θυμάτων στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης από το ίδιο καιρικό φαινόμενο, αναδεικνύουν τη σημασία της αλληλεγγύης σε πανανθρώπινο επίπεδο, αλλά και το πόσο αναγκαίο είναι να δοθούν απαντήσεις και από τις Εκκλησίες για την επόμενη μέρα για την επούλωση των πληγών.

Οι συμμετέχοντες στο παραπάνω σχολείο είναι νέοι και νέες 18-30 ετών από την Ευρώπη και τη Β. Αμερική και οι θεματικές ενότητες του Οικολογικού Σχολείου περιλαμβάνουν ζητήματα όπως η Κλιματική Δικαιοσύνη, το Νερό, Διατροφή και η Υγεία.

Το Οικολογικό Σχολείο θα προλογίσει ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς ενώ ομιλητές από ορθόδοξη πλευρά θα είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και ο Αντώνης Καλογεράκης, Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ.

Όσον αφορά τις διεθνείς προσωπικότητες που θα συμμετέχουν στο Οικολογικό Σχολείο με διαλέξεις και εργαστήρια, συμπεριλαμβάνονται οι:

Αιδεσιμότατος Δρ Kenneth Mtata, Διευθυντής Τμήματος Μαρτυρίας και Διακονίας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Athena Peralta, Υπεύθυνη Προγράμματος για την Οικονομική και Οικολογική Δικαιοσύνη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Dinesh Suna, Συντονιστής του Οικουμενικού Δικτύου Υδάτων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Mwai Makoka, Υπεύθυνος του Προγράμματος για την Υγεία και την Ίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Manoj Kurian, Συντονιστής της Οικουμενικής Συμμαχίας Συνηγόρων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Η όλη προβληματική του Συνεδρίου έρχεται ακόμη μία φορά να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ως προς ποια ειδικά μέτρα μπορούν να ληφθούν σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, για την αντιμετώπιση μελλοντικών παρόμοιων ακραίων φαινομένων, αλλά και τον ρόλο των Χριστιανών  εν μέσω μικρών και μεγάλων οικολογικών καταστροφών. Οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελούν μια υπενθύμιση προς όλους μας για την αλλαγή παραδείγματος όσον αφορά τον τρόπο ζωής, την επανεύρεση του ορθόδοξου λιτού βίου, αλλά και  το όραμα για τον κόσμο και το μέλλον των  κοινωνιών μας.

Η θεματολογία του Οικολογικού αυτού Σχολείου αφορά όλους μας όχι τόσο για τις απαντήσεις, αλλά κυρίως για να μας ενημερώσει και να μας ευαισθητοποιήσει για τις συνέπειες της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης από τη συμπεριφορά του ανθρώπου.

Η γλώσσα είναι η αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητες συμμετοχής το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τον κ. Αντώνιο Καλογεράκη, τηλ. 2824022245 και 22500.

Share This Story, Choose Your Platform!