Το 1994 η UNESCO καθιερώνει την 5η Οκτωβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών ως υπενθύμιση του καθοριστικού ρόλου του δασκάλου στην κοινωνία.
Με αφορμή την ημέρα αυτή παραθέτουμε μία συνοπτική επισκόπηση του περιεχομένου της Συλλογής Εντύπων ενός μεγάλου δασκάλου, του Ιωάννη Πέζαρου, ο οποίος δίδαξε κατά το β΄ μισό του 18ου αι. σε σχολεία της Θεσσαλίας αλλά και στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους (1770-1771).
Η Βιβλιοθήκη του Ιωάννη Πέζαρου και των διαδόχων του αποκτήθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης το 1976 και απόκειται στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο (ΙΠΑ) του Ιδρύματος.
Μια επιλογή από τις έντυπες εκδόσεις μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά στην έκθεση Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση (1453-1821).
Λίγα λόγια για τον διδάσκαλο Ιωάννη Πέζαρο
Ο Ιωάννης Πέζαρος καταγόταν από τον Τύρναβο της Θεσσαλίας. Γεννήθηκε το έτος 1749. Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στην πατρίδα του και μετέπειτα συνέχισε ανώτερες σπουδές στη Μπαλαναία Σχολή των Ιωαννίνων και κατόπιν στη Κοζάνη στη Σχολή του Κύριλλου Αγραφιώτη, όπου και άρχισε το διδασκαλικό του έργο. Το έτος 1768 άρχισε να διδάσκει στο Λειβάδι Θεσσαλίας και κατόπιν ως υποδιδάσκαλος στο Άγιο Όρος και στην Τσαριτσάνη. Το 1782 άρχισε να διδάσκει στο σχολείο του Τυρνάβου όπου συνέχισε μέχρι τον θάνατό του το 1806. Ως διδάσκαλος απέκτησε ιδιαίτερη φήμη και πέραν του Τυρνάβου κερδίζοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό των συμπολιτών του για την κοινωνική του δράση ως επίτροπος της επιτόπιας μητρόπολης. Παρακολουθούσε τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά ρεύματα της εποχής του σε όλο το φάσμα των γνώσεων, ως προς τη γλώσσα, τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά και τη φυσική. Έτσι φρόντισε να αποκτήσει μια πλούσια βιβλιοθήκη από χειρόγραφα και έντυπα, την οποία χρησιμοποιούσε για τις διδασκαλικές του ανάγκες αλλά και για γενικότερη μόρφωση.
Χώρος: Παλαιό Χρηματιστήριο, Πεσμαζόγλου 1
Διάρκεια: έως 15 Νοεμβρίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα με Σάββατο, 10.00-18.00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Leave A Comment