Share it!

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει την Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18.00, εκδήλωση αφιερωμένη στον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, με τίτλο «Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, το Υπουργείο Εξωτερικών και η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από την Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος (1920-2010) υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του διπλωματικού κλάδου. Στην 35ετή του θητεία, από κρίσιμες θέσεις συνέβαλε, με τις ικανότητες και το κύρος του, στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της χώρας. Εισήλθε στον διπλωματικό κλάδο το 1946, διετέλεσε πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, σύμβουλος πρεσβείας στην Άγκυρα, γενικός πρόξενος στην Αλεξάνδρεια, ενώ το 1965 έγινε διευθυντής τουρκικών και κυπριακών υποθέσεων στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, διετέλεσε πρέσβυς στον Καναδά και μόνιμος αντιπρόσωπος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και το ΝΑΤO. Από το 1976 έως το 1981, υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος συνέδεσε το όνομά του με την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, καθώς διετέλεσε πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας.

Για τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο θα μιλήσουν: ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο υποψήφιος διδάκτωρ Ιωάννης Χάλκος, ο πρέσβυς ε.τ. Γεώργιος Σαββαΐδης, ο αναπληρωτής καθηγητής Σωτήρης Ντάλης και ο επίκουρος καθηγητής Μανόλης Κούμας, ενώ στις συνεδριάσεις θα προεδρεύσει η καθηγήτρια και τ. πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας.

Επισυνάπτεται η πρόσκληση και το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00, πατήστε εδώ για να βρείτε τον απαραίτητο σύνδεσμο.