Οκτώβριος 2022 – Ιούνιος 2023

Η Θεωρία του Δεσμού θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση του τρόπου δημιουργίας και διαχείρισης των ανθρώπινων σχέσεων. Η εργασία του J. Bowlby για τη δημιουργία του πρωταρχικού δεσμού με το μητρικό αντικείμενο συνέβαλε στην κατανόηση των αρχών της ψυχανάλυσης σχετικά με την κεφαλαιώδη σημασία των πρώτων χρόνων της ζωής του ανθρώπου για την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Στο μάθημα αυτό θα αναπτυχθούν αναλυτικά η θεωρία του δεσμού του J. Bowlby και στη συνέχεια οι κυριότεροι συνεργάτες και συνεχιστές του έργου του. Ειδικότερα θέματα θα αποτελέσουν η διαδικασία δημιουργίας του πρωταρχικού δεσμού μητέρας-βρέφους, τα είδη των δεσμών, οι επιπτώσεις της διακοπής του συναισθηματικού δεσμού στη συμπεριφορά και οι επιπτώσεις του πένθους στην παιδική ηλικία, η δημιουργία της αυτοπεποίθησης και οι συνθήκες που την προάγουν, η εργασία της συνεργάτιδας του Bowlby, της Mary Ainsworth και η δουλειά των Brazelton και Cramer που αναφέρονται στις φαντασιώσεις γονεϊκότητας και στις πρώιμες προσδοκίες, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία του πρώιμου δεσμού, πριν ακόμη τη γέννηση του βρέφους. Επίσης, θα αναλυθούν οι διαταραχές του δεσμού και οι επιπτώσεις τους στη σχολική ζωή (σχολική φοβία, σχολική άρνηση, διαταραχή της προσκόλλησης) καθώς και η πρώτη σχέση με τον/την θεραπευτή/τρια και η συμβολή της στην αναπλαισίωση του δεσμού.

Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί υπό μορφή σεμιναρίου σε 4 τρίωρα μαθήματα (θεωρία & βιωματικές ασκήσεις). Απαραίτητη προϋπόθεση η μελέτη και η ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευομένων.

Εισηγητές:

–  Ντιάνα Καγιάφα (Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια)

–  Δώρα Σκαλή (Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια)

Ημερομηνίες και τρόπος διεξαγωγής:

Σάββατα, 11.00-15.00, κυρίως διαδικτυακά με κάποιες δια ζώσης συναντήσεις.

26/11, 17/12, 21/01, 18/02

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα στη διεύθυνση:  [email protected]

 

Share This Story, Choose Your Platform!