ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
Το μέσον, καθώς διαψεύδει τις καθαρά συνειδητές προθέσεις του καλλιτέχνη, του επιτρέπει να έρθει σε επαφή με τις πιο απωθημένες πτυχές της προσωπικότητας του, φέρνοντας τες στην επιφάνεια και παραδίδοντας τες στην συνειδητή θέαση.
Στην πάλη την οποία διεξάγει με το μέσον του, ο καλλιτέχνης, αποξενωμένος από τον ίδιο του τον εαυτό, αντιμάχεται την ασυνείδητη προσωπικότητα που του αποκαλύπτει το έργο τέχνης.
Το να επαναλάβουμε στο έργο, σε ένα συνειδητό επίπεδο, ό,τι έχουμε προβάλει σε ένα ασυνείδητο επίπεδο είναι ίσως το πιο καρποφόρο και το πιο επώδυνο αποτέλεσμα της δημιουργικότητας (Anton Ehrenzweig 1967).
Το παραπάνω έρχεται να πλαισιώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την δημιουργική διαδικασία είτε σε επίπεδο αμιγώς καλλιτεχνικό είτε σε επίπεδο μιας απλής διαδικασίας έκφρασης, με στόχο, την ανάλυση του έργου για θεραπευτικούς – ψυχαναλυτικούς σκοπούς.
Έχοντας αυτό ως σημείο αναφοράς, έχει δομηθεί το πρόγραμμα του εργαστηρίου καλλιτεχνικής έκφρασης – (η Τέχνη ως Θεραπευτής).
Στόχος του εργαστηρίου καλλιτεχνικής έκφρασης είναι:
1ον Να φέρει σε επαφή τους συμμετέχοντες με διάφορα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκφραστικά μέσα, δημιουργώντας εικαστικά έργα.
2ον Μέσα από μια διαδικασία επαφής με τα υλικά, επεξεργασίας και ανάλυσης εσωτερικών εικόνων, σκέψεων και συναισθημάτων, δημιουργείται το τελικό προϊόν, η εικαστική εικόνα.
Υλικά
α) υλικά ζωγραφικής: ακρυλικά χρώματα- παστέλ- μολύβια- κάρβουνα κλπ.
β) υλικά από την φύση: χώμα- πριονίδι- πηλός- φύλα- φύκια- ξύλα κλπ.
γ) Οικοδομικά υλικά: ελαφρόπετρα- αλφαμπλόκ- γύψος- στόκος- γυψοσανίδες κλπ.
Εργαλεία
Εκτός από τα εργαλεία ζωγραφικής θα χρησιμοποιηθούν και εργαλεία οικοδομής: πένσες- κατσαβίδια- πριόνια- τρυπάνια- σφυριά- σέγα, κλπ με στόχο να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με διάφορα εργαλεία και να αναμετρηθούν με τις δυνατότητές τους.
Έτσι οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για τις πλαστικές δυνατότητες των υλικών και την χρήση των εργαλείων και εκφράζονται μέσα από αυτά.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων-μαθημάτων δομείται από άποψη χρήσης υλικών, σταδιακά από τα πιο απλά στα πιο σύνθετα, δηλαδή από την ζωγραφική στις κατασκευές και την γλυπτική.
Η τελική εργασία αποτελείται από θεωρητικό και πρακτικό κομμάτι (κατασκευή). Η διεξαγωγή του είναι δια ζώσης
Συντονιστής: Μίχαλος Κων/νος. Εικαστικός.
Ημερομηνίες διεξαγωγής μία Κυριακή τον μήνα:
- 1ου εξαμήνου: 09/10, 13/11, 11/12, 15/1, 12/2, 12/3. -Ώρες : 10:00πμ-14:00
- 2ου εξαμήνου: 19/3, 9/4, 14/5, 11/6, 2/7. – Ώρες διεξαγωγής 10:00-14:30
Κόστος: 500ευρώ
Leave A Comment