Η VERGOS Auctions μετράει αντίστροφα για το καθιερωμένο ραντεβού του Οίκου με τους φίλους της τέχνης στη Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 1η Ιουνίου και ώρα 6:30μμ. στο χώρο του Ζαππείου. Στον ίδιο χώρο το διάστημα 29-31 Μαΐου, θα φιλοξενηθεί επίσης έκθεση ανοιχτή για το κοινό, όλων των έργων που θα δημοπρατηθούν.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει μια πλειάδα καλλιτεχνών που θεωρούνται από τους θεμελιωτές της ελληνικής ζωγραφικής καθώς και μια ευρεία συλλογή από έργα δημιουργών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989), Μάης, λάδι σε ξύλινο πάνελ, 80Χ55 cm,

Τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης, τον μήνα της νεότητας, της καρποφορίας και της αναγέννησης απεικονίζει το έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), “Μάης”, το έργο με την υψηλότερη τιμή εκκίνησης και  το οποίο ανήκει σε μία αριστουργηματική σειρά από 12 πίνακες, έναν για κάθε μήνα του έτους όπως τους εμπνεύστηκε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος.  Σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη: “…Εμπνεύστηκα γι΄αυτές τις 12 εικόνες, όχι από τα βυζαντινά, όπως ενόμισαν πολλοί, αλλά από τις διακοσμήσεις Louis Philippe με φόντο χρυσό, όσο και τις γαλλικές εικόνες της Σταυρώσεως του 15ου αιώνος, που βάζουν στο Χριστό ένα ζώσμα από διαφανές μεταξωτό ύφασμα. Κι αυτές με φόντο χρυσό κατ΄απομίμηση των βυζαντινών.”, αναφέρει μεταξύ άλλων, σχετικά με το σύνολο αυτών των έργων.

Chryssa (1933-2013), Newspaper, λάδι σε μουσαμά, 100 Χ76cm,

Ένα από τα αντιπροσωπευτικά έργα της δεκαετίας του ΄80 της διεθνούς φήμης ζωγράφου και γλύπτριας Chryssa (1933-2013), το Newspaperαναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Η ίδια αντλούσε την έμπνευσή της από τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ κατά τη διάρκεια των εικαστικών της αναζητήσεων, το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη δύναμη της μη αναγνωρίσιμης έννοιας των γραμμάτων. Κατόπιν δημιουργεί πίνακες με έμπνευση από τη δομή της εφημερίδας.

Δύο ακόμη έργα της δημοπρασίας ξεχωρίζουν για την πολιτιστική τους αξία τελώντας υπό την προστασία του ελληνικού κράτους: α) το έργο του Θεόφιλου ( 1871 – 1934 ), “Οι οπλαρχηγοί Χρ. Αναγνωσταράς και Ηλίας Μαυρομιχάλης καταστρέφουν τους Τούρκους περί το Βαλτέτσι το 1821” εμπνέεται από τα ιδιαίτερα προσφιλή προς τον καλλιτέχνη θέματα της ελληνικής Επανάστασης και β) η Σύνθεση με γυναικείες φιγούρες και άγγελο και το προσχέδιο που τη συνοδεύει του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878 – 1967), με τις ονειρικές μορφές που είναι χαρακτηριστικές του προσωπικού του ύφους.

Θεόφιλος (1871-1934), Οι οπλαρχηγοί Χρ. Αναγνωσταράς και Ηλίας Μαυρομιχάλης καταστρέφουν τους Τούρκους περί το Βάλτετσι

Τη δημοπρασία εμπλουτίζουν επίσης εξαιρετικές δημιουργίες των: Φώτη Κόντογλου, Θεόφιλου (Χατζημιχαήλ), Κωνσταντίνου Παρθένη, Γκίκα (Χατζηκυριάκος), Σπύρου Βασιλείου, Γεώργιου Ιακωβίδη, Θεόδωρου Ράλλη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Σπύρου Παπαλουκά,  Γιάννη  Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Γαΐτη, ΔιαμαντήΔιαμαντόπουλου, ΧρίστουΚαρά, Αλέκου Φασιανού,Παύλου Σάμιου, Γιάννη Κόττη, Θανάση Τσίγκου,Δημήτρη Μυταρά, Μποστ (X. Mποσταντζόγλου), ΜάριουΠράσινου, ΓιώργουΛαζόνγκα, ΜάκηΘεοφυλακτόπουλου, ΤάσουΜαντζαβίνου, ΧρήστουΜποκόρου, Θεόδωρου Παπαγιάννη, Takis (Βασιλάκης), Pavlos (Διονυσόπουλος), Γιώργου Ρόρρη, Βασίλη Φωτόπουλου, Τζων Χριστοφόρου, Απόστολου Γεωργίου, Γιάννη Ψυχοπαίδηκ.α.

Takis (1925-2019), Σινιάλο (1972), σλιδηρος, αλουμίνιο και μπρούντζος, 409,5 Χ 221 Χ 40,5 cm,

Έκθεση ανοιχτή για το κοινό

Δευτέρα 29 Μαΐου, 12:00 πμ –  9:00 μμ

Τρίτη 30 Μαΐου, 10:00 πμ –   9:00 μμ

Τετάρτη 31 Μαΐου, 10:00 πμ – έως 9:00 μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δημοπρασία και τους τρόπους συμμετοχής,  επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.

Share This Story, Choose Your Platform!