Share it!

Η Διεπιστημονική Ομάδα για «Προστασία μνημείων» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου −καθηγητές Α. Μοροπούλου, Μ. Κορρές, Α. Γεωργόπουλος, Χ. Σπυράκος, Χ. Μουζάκης− επιστημονική υπεύθυνη για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ, και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε συνεργασία με διεθνείς και ελληνικές αρχές, διοργανώνει το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο TMM_CH με θέμα «Διεπιστημονική Πολυφασματική Μορφοποίηση και Συνεργασία για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Αναβάθμιση ενός κόσμου σε κρίση μέσω του πολιτισμού» στις 12-15 Δεκεμβρίου 2021 στην Αθήνα, με τη συμβολή της εταιρείας DNA Sequence SRL.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και διοργανώνεται από το ΕΜΠ σε συνεργασία με το ΤΕΕ, με τεχνική υποστήριξη από την εταιρεία Boussias Media Group.

Το Συνέδριο παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και την καινοτομία, για την οικοδόμηση μιας διεπιστημονικής προσέγγισης στη συντήρηση και ολιστική ψηφιακή τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η χρήση και επανάχρηση των μνημείων, ιστορικών πόλεων και αξιοθεάτων αποτελεί το πλαίσιο για βιώσιμη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με σεβασμό και προστασία των αξιών, υλικών, δομών, αρχιτεκτονικής και τοπίου, με μια ενήμερη κοινωνία ικανή να συμμετέχει στις πολιτικές που θα σχεδιαστούν και να υλοποιήσει τις νέες στρατηγικές που θα απαιτηθούν. Ο διαμοιρασμός γνώσεων, εμπειριών και προτάσεων για τη βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά σε εποχή κινδύνου και νέων δυνατοτήτων στρέφεται προς την αναβάθμιση μέσω του πολιτισμού.