Δεκαπέντε χρόνια μετά την αφυπηρέτησή του από το Επιγραφικό Μουσείο, ο εικαστικός Ηλίας Κάσσης επιστρέφει με τους πέτρινους ήρωές του. Η έκθεση φιλοξενείται στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, εκεί όπου ο καλλιτέχνης ξεκίνησε την ενασχόληση του με τα γλυπτά της αρχαιότητας, κατασκευάζοντας εκμαγεία για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σε πέντε ενότητες παρουσιάζονται μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της πολυεπίπεδης δουλειάς του που κινείται μεταξύ μοντερνισμού και λαϊκής παράδοσης: οι εξπρεσιονιστικές προτομές, οι νύμφες και οι γοργόνες, τα ερωτικά, οι πρόσφυγες και οι Ήρωες του 21.

Ο Ηλίας Κάσσης γεννήθηκε το 1943 στο Πάλυρο της Μάνης. Βράχος, ήλιος, θάλασσα, το γυμνό τοπίο της ορεινής Μάνης, ήταν οι πρώτες εικόνες που του ενέπνευσαν την αγάπη για την πέτρα που τη «ζωγράφιζε» από μικρό παιδί.

Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Επιγραφικό Μουσείο)όπου ασχολήθηκε με τα εκμαγεία εμβαθύνοντας στην τέχνη και τεχνική των αρχαίων ελληνικών γλυπτών. Αυτοδίδακτος, ελεύθερος και ανεπηρέαστος από σχολές και τάσεις, ο Ηλίας Κάσσης διακρίθηκε σε πολλούς τομείς της τέχνης: την γλυπτική, τη ζωγραφική και την ποίηση. Σμιλεύει την πέτρα δημιουργώντας μικρά θαύματα. Το υλικό του το διαλέγει από τη φύση: πέτρα, πηλός, σχιστόλιθος, ελαφρόπετρα, γυαλί, κεραμίδι, ξύλο καρυδιάς, ελιάς, κυπαρισσιού. Αυτά τα «ευτελή» υλικά γίνονται η βάση για να δημιουργήσει μορφές, που παραπέμπουν στην αρχαία ελληνική μυθολογία, τη σύγχρονη ιστορία, τα βιώματά του, τις ανθρώπινες σχέσεις: ήρωες της Επανάστασης, ακροκέραμα με την Αθηνά, γοργόνες, μάσκες θεάτρου, στοχαστικοί γέροντες, η αγκαλιά μάνας – παιδιού, το φιλί των ερωτευμένων. Τα θέματα του Διονυσιακά και Απολλώνια, οι μορφές εξιδανικευμένες αλλά και ρεαλιστικές, εκπέμπουν μια μεγαλόπρεπη γαλήνη και εσωτερική δύναμη. Η έκφραση του προσώπου και του βλέμματος, η δομή του σώματος, η κίνηση, δίνουν μια πειστική εικόνα την ανθρώπινης μορφής.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και τιμητικές διακρίσεις. (Gallery «ΝΩΕ» – 1968, αίθουσα «Παρνασσός» – 1972 & 1976, Gallery «Νέα Σκέψη» – 1974, «Στοά Τέχνης» – 1975, Gallery «Κύκλος», Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου ΠειραιάGallery «Ώρα», «Κρητική Εστία» κ.α.).

Διάρκεια έκθεσης: 30 Απριλίου – 22 Μαΐου 2025

Ημέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Κυριακή 10:00 – 20:00

Ελεύθερη είσοδος

Share This Story, Choose Your Platform!