Το Μουσείο συναντά το Σχολείο: Εξερεύνηση και πειραματισμός!
Β΄ και Γ΄ τάξη Δημοτικού
«Οι προσαρμογές των Δεινόσαυρων»
Διάρκεια: 60΄
Οι Δεινόσαυροι, 65 εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, επιστρέφουν στο Μουσείο για να αποκαλύψουν τα μυστικά των ποικίλων προσαρμογών τους. Διανύοντας αιώνες πάνω στη Γη, χάρη στις προσαρμογές τους, κατάφεραν να επιβιώσουν σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες.
Οι μαθητές παρατηρώντας από κοντά τα προπλάσματα των Δεινόσαυρων του Μουσείου και επικεντρώνοντας την προσοχή τους στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, εργάζονται σε ομάδες, συζητούν για τις ομοιότητες και τις διαφορές αυτού του πολυποίκιλου πληθυσμού και παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους.
«Στα ψηλά βουνά»
Διάρκεια: 60′
Οι μαθητές μικροί εξερευνητές παρατηρούν το δασικό οικοσύστημα του 1ου ορόφου του Μουσείου. Αναγνωρίζουν είδη δασικών δέντρων, φύλλων, καρπών, φλοιών και αναζητούν ζώα που φωλιάζουν σε αυτά τα περιβάλλοντα. Καταλήγοντας στις κορφές ανακαλύπτουν τη χαμηλή βλάστηση που είναι προσαρμοσμένη στα ψηλά!
Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, όραση, ακοή, αφή κι όσφρηση, ταξιδεύουν όλοι μαζί παρέα μέσα στα δάση της ανατολικής Μεσογείου ψηλαφώντας, αναγνωρίζοντας και ομαδοποιώντας όλα όσα θα βρεθούν μπροστά τους σε αυτό το μονοπάτι.
«Τα φυτά από τη Μινωική Κρήτη μέχρι σήμερα»
Διάρκεια: 60′
Οι μαθητές αναγνωρίζουν φυτά και σπόρους που καλλιεργούνται από τα μινωικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας, όπως την ελιά, το αμπέλι, αλλά και τις φακές. Φυτά που συνδέονται άρρηκτα με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του νησιού για πολλούς αιώνες και τους παρέχουν τις πρώτες ύλες για τη διατροφή τους αλλά και για τις ανάγκες της καθημερινής ζωής γενικότερα. Στόχος του προγράμματος είναι και η ανάδειξη λιγότερο γνωστών φυτών, όπως το λινάρι, η κλωστική κάνναβη, η ιτιά και το μπίζι (αλλιώς μαναρόλια), τα οποία μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι αποδεικνύουν στους μαθητές τη χρησιμότητά τους.
«Ο Φυτούλης»
Διάρκεια: 60′
Τα παιδιά εξοικειώνονται με τις βασικές βιομορφές των φυτών (δένδρα, θάμνοι, φυτά με βολβούς, κονδύλους, ετήσια φυτά κ.ά.) αλλά και με τα μέρη του φυτού (ρίζα, βλαστός, φύλλα, καρπός-σπόρος) χρησιμοποιώντας εικόνες, ζωντανά φυτά και διαδραστικά παιχνίδια.
«Ο κόσμος των φυτών -Τα φυτά από τη Μινωική Κρήτη μέχρι σήμερα»
Διάρκεια 120′ (με διάλειμμα)
Τα παιδιά εξοικειώνονται με τις βασικές βιομορφές των φυτών (δένδρα, θάμνοι, φυτά με βολβούς, κονδύλους, ετήσια φυτά κ.ά.) αλλά και με τα μέρη του φυτού (ρίζα, βλαστός, φύλλα, καρπός-σπόρος) χρησιμοποιώντας εικόνες, ζωντανά φυτά και διαδραστικά παιχνίδια. Γνωρίζουν φυτά που συνδέθηκαν με τη ζωή των ανθρώπων από τη Μινωική Κρήτη μέχρι σήμερα, όπως το αμπέλι, η ελιά, ο βασιλικός, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, αλλά και φυτά λιγότερο γνωστά, όπως το λινάρι, η κλωστική κάνναβη και η ιτιά.
«Στα ψηλά βουνά της Κρήτης»
Διάρκεια 120′ (με διάλειμμα)
Οι μαθητές μικροί εξερευνητές παρατηρούν το δασικό οικοσύστημα του 1ου ορόφου του Μουσείου.
Αναγνωρίζουν είδη δασικών δέντρων, φύλλων, καρπών, φλοιών και αναζητούν ζώα που φωλιάζουν σε αυτά τα περιβάλλοντα.
Καταλήγοντας στις κορφές ανακαλύπτουν τη χαμηλή βλάστηση που είναι προσαρμοσμένη στα ψηλά! Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, όραση, ακοή, αφή κι όσφρηση, ταξιδεύουν όλοι μαζί παρέα μέσα στα δάση της ανατολικής Μεσογείου ψηλαφώντας, αναγνωρίζοντας και ομαδοποιώντας όλα όσα θα βρεθούν μπροστά τους σε αυτό το μονοπάτι.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στην έκθεση «Κρήτη, μία ήπειρος σε ένα νησί», όπου οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ανακαλύπτουν, παρατηρούν και ζωγραφίζουν ζώα και φυτά που συναντάμε στα ψηλά βουνά του νησιού μας.
Leave A Comment