Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»
Όπερα «Ανδρονίκη» του Αλέξανδρου Γκρεκ | Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, 20.00
Η «Ανδρονίκη» είναι η πρώτη όπερα του Κερκυραίου συνθέτη Αλέξανδρου Γκρεκ (1876-1959) και ολοκληρώθηκε το 1905, μετά από συγγραφή που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια. Το λιμπρέτο έγραψε, σε στενή συνεργασία με τον συνθέτη, ο ποιητής και λογοτέχνης Α. Βρανάς, οποίος βασίστηκε στο ιστορικό μυθιστόρημα του Στέφανου Ξένου Η ηρωίς της Ελληνικής Επαναστάσεως, ήτοι σκηναί εν Ελλάδι από το 1821-1827.
Το χειρόγραφο σπαρτίτο βρέθηκε το 2014 στο Αρχείο του Ωδείου Αθηνών. Η ενορχηστρωμένη παρτιτούρα δεν εντοπίστηκε ωστόσο ποτέ. Η όπερα θα παρουσιαστεί σε νέα ενορχήστρωση (από τον μαέστρο και συνθέτη Νίκο Αθηναίο) στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας.
Η Όπερα ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Συμπόσιο: Έντεχνη μουσική στη νεότερη Ελλάδα | 24 Νοεμβρίου 2021
Το συμπόσιο αυτό αποτελεί την πρώτη από σειρά εκδηλώσεων που αφιερώνεται στα 150 χρόνια συνεχούς προσφοράς του Ωδείου Αθηνών στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και την πολιτιστική ζωή της νεότερης Ελλάδας γενικότερα.
Αφορμή του συμποσίου αποτελούν:
Α. η έκδοση και η διάθεση στην Ελλάδα του συλλογικού τόμου Music, Language and Identity in Greece: Defining an Art Music in the 19th and 20th centuries (Routledge 2020, paperback 2021), καθώς και η έκδοση του συνοδευτικού CD του βιβλίου με τίτλο «ΑΡΜΟΝΙΑ», με σπάνια έργα Ελλήνων συνθετών από το Αρχείο του Ωδείου Αθηνών
Β. η αναβίωση και η παραγωγή σε μορφή συναυλίας της ως τώρα θεωρούμενης ως χαμένης όπερας Ανδρονίκη του Κερκυραίου συνθέτη Αλέξανδρου Γκρεκ
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής!
Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τα 20ά γενέθλια της Wikipedia αποτελούν τη διπλή έμπνευση για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λημματογράφησης.
Διαδικτυακή Παρουσίαση | Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021
Πρόγραμμα | Δηλώστε Συμμετοχή
8 Ανοιχτά Webinars | Πέμπτες 18/11, 25/11, 2/12, 9/12, 13/1, 20/1, 27/1, 3/2, ώρες 18:30-20:30
Πρόγραμμα | Δηλώστε Συμμετοχή
Απευθύνεται σε: Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό και θα υλοποιηθούν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από το Ίδρυμα Ωνάση και την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την ΕΕΛΛΑΚ, την PostScriptum και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Διεθνές Συνέδριο: Ο Ιταλικός φιλελληνισμός και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 | 9-11 Νοεμβρίου 2021
Η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Roma Sapienza και την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο: Ο ιταλικός φιλελληνισμός και η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Περισσότερες πληροφορίες-πρόγραμμα εδώ.
Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης | 9 Ιουνίου 2021 – 31 Μαρτίου 2022
Έκθεση αρχειακών τεκμηρίων και κειμηλίων, με τίτλο «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στην Θάλασσα», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – ΓΑΚ. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, αλλά η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη για την επίσκεψη – ξενάγησή σας. Μάθετε περισσότερα εδώ.
Ο Μύλλερ των Ελλήνων: Γερμανικός μουσικός Φιλελληνισμός | 4 Νοεμβρίου 2021.
Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, οργανώνει μια συναυλία αφιέρωμα στο γερμανικό μουσικό φιλελληνισμό. Ο μεγάλος Γερμανός ποιητής Βίλχελμ Μύλλερ, είναι πιο γνωστός για τα ποιήματα που μελοποίησε ο Φραντς Σούμπερτ στους κύκλους τραγουδιών του «Η Ωραία Μυλωνού» και «Χειμωνιάτικο Ταξίδι». Ο Φιλελληνισμός του, του κέρδισε το προσωνύμιο «Ο Μύλλερ των Ελλήνων». Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Οι γερμανικοί φιλελληνισμοί – Διεθνές Συνέδριο | 3 έως 6 Νοεμβρίου 2021
Το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του FU-Berlin οργανώνει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελληνογερμανικών Σχέσεων (ΕΜΕΣ) του ΕΚΠΑ διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο με θέμα: «Οι γερμανικοί φιλελληνισμοί». Το συνέδριο εντάσσεται στις δράσεις που διοργανώνονται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κι έχει σκοπό να διερευνηθούν τα πεδία των διασταυρώσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στο κεφάλαιο που έχουμε συνηθίσει να αντιλαμβανόμαστε ως ενιαίο γερμανικό φιλελληνισμό (ή και με αρνητικό πρόσημο μισελληνισμό).
Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου εδώ, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης διαδικτυακά μέσω WebEx.
Leave A Comment