

Το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ.
Διεύθυνση:
Φωκών 11,
Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής
143 41
τηλ. 2118886060
Εmail: [email protected]
www.aekfc.gr
Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη – Κυριακή: 10:00 – 18:00
ΕΙΣIΤΗΡΙΑ
Κανονικό: 15 €
Το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ.
Το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2024 και καλύπτει ολόκληρο τον τρίτο όροφο του κτηρίου, που εφάπτεται με το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στα 1.000 τ.μ. παρουσιάζεται η ιστορία του μεγάλου προσφυγικού συλλόγου, από την ίδρυση και τα πρώτα χρόνια του μέχρι τις μέρες μας.
Η μουσειολογική δομή ακολουθεί χρονολογική σειρά. Αφού περάσει κανείς από την πρώτη ενότητα, που είναι αφιερωμένη στην ίδρυση και στους Κωνσταντινουπολίτες ιδρυτές του συλλόγου, εισέρχεται στην κυρίως έκθεση, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλες προθήκες-χρονολόγια, που καλύπτουν τα 101 χρόνια ιστορίας του.
Στο κέντρο του μουσείου βρίσκεται η τροπαιοθήκη του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ, ενώ στον ουρανό του χώρου, ύπερθεν αυτής, δεσπόζει ένας φωτιζόμενος κιτρινόμαυρος δικέφαλος αετός, το έμβλημα της ΑΕΚ αλλά και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στον χώρο του μουσείου υπάρχουν επίσης προθήκες αφιερωμένες σε επιμέρους θέματα, όπως σε ιστορικούς προέδρους, προπονητές, διεθνείς διακρίσεις της ΑΕΚ, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και στα άλλα τμήματα του συλλόγου όπως το μπάσκετ, ο στίβος, η ποδηλασία, το χάντμπολ κ.λπ., που έχουν γράψει δικές τους σελίδες δόξας. Σημαντικό πόλο έλξης αποτελεί το ειδικό τμήμα με τις ιστορικές φανέλες της ΑΕΚ, οι οποίες παραπέμπουν σε σημαντικές στιγμές και μεγάλους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί με τα χρώματα του συλλόγου. Στο τέλος της έκθεσης υπάρχει η μεγάλη προθήκη των περιοδικών εκθέσεων, καθώς και τα χαρακτηριστικά έξι κανόνια, που αναφέρονται σε ισάριθμους «κανονιέρηδες», δηλαδή γκολτζήδες, της ιστορίας της ΑΕΚ.
Το μουσείο συνδυάζει ισορροπημένα τη χρήση σύγχρονων μέσων και τεχνολογίας (προβολές σε μεγάλες led οθόνες, ειδικές συσκευές στόχευσης ήχου, photo booth κ.λπ.) με εκατοντάδες φυσικά αντικείμενα – κειμήλια που προσέφεραν με ενθουσιασμό οι δωρητές του. Όπως και στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, έτσι και στο Μουσείο Ιστορίας της Α.Ε.Κ. κυριαρχεί το συναίσθημα – η συγκίνηση, η νοσταλγία, η φίλαθλη αγάπη. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι επισκέπτες, ιδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, δακρύζουν μπροστά σε κάποια εκθέματα, τα οποία παραπέμπουν σε δικά τους βιώματα και αναμνήσεις. Παράλληλα, όμως, το μουσείο έχει απήχηση και στα παιδιά, για τα οποία μάλιστα υπάρχει πρόγραμμα ειδικών δράσεων, ώστε να συνδυάζονται η μάθηση με την ψυχαγωγία. Μια τέτοια δράση είναι το Κυνήγι Θησαυρού, που διοργανώθηκε με επιτυχία στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, όπου συμμετείχαν περίπου 400 παιδιά.
Leave A Comment