Σπύρος Στεργίου. Καλλιτεχνικό εργαστήριο

Σπύρος Στεργίου – Βιογραφικό Σημείωμα 

e-mail:[email protected]

 Ο Δρ Σπύρος Στεργίου γεννήθηκε στον Αυλώνα Αττικής στην Ελλάδα. Σπούδασε ζωγραφική κοντά στον μεγάλο δάσκαλο Γιάννη Τσαρούχη. Περαιτέρω, συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, (1986-1991), υπό τους Π. Τέτση, Δ. Μυταρά και Γ. Βαλαβανίδη και Γλυπτική υπό τον Σ. Βαλασάκη. Έλαβε το διδακτορικό του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Σχολή Καλών Τεχνών), το οποίο αφορούσε μια σύγχρονη προσέγγιση της παραδοσιακής τέχνης.

 Σήμερα διδάσκει ψυχολογία της θρησκευτικής τέχνης, Θεωρία και ανάλυση έργων τέχνης, Ιστορία και τεχνική της Αγιογραφίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Τα τελευταία τριάντα χρόνια ο Σπύρος Στεργίου συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, π.χ. Ελλάδα, Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, κ.α., καθώς και σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ξεχωριστή η συνεισφορά του στις εκθέσει;ς: Στην Κύπρο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκωσίας (1992), στην γκαλερί «Bosch» (1993), στην «Creonidis Art Gallery» Αθήνα (1995), στη «Rodiac Villa» Ρόδος (1998), στην γκαλερί «World Trade Centre» στη Στοκχόλμη (1999), στην αίθουσα τέχνης «Mall Galleries» στο Λονδίνο (2000), στην αίθουσα τέχνης ”United Nations” της Νέας Υόρκης (2004), στην αίθουσα τέχνης «Ψυχάρης» στην Αθήνα (2007), στο Ίδρυμα «Παπανικολάου» στην Κομοτηνή (2015) και πρόσφατα στην Μπιενάλε του Πεκίνου στην Κίνα (2017). Το 2022, η νέα του δουλειά επρόκειτο να εκτεθεί στις γκαλερί ”Erarta” στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αλλά λόγω του πολέμου ακυρώθηκε.

Ο Σπυρίδων Στεργίου έχει επηρεαστεί όχι μόνο από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη αλλά και από την πομπηιανή τεχνοτροπία, η οποία διακρίνεται στην αρχαία ρωμαϊκή τοιχογραφία. Έχει βραβευτεί αρκετές φορές σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί έναν σύγχρονο καλλιτέχνη που αποτυπώνει με τα σκούρα και ξεχωριστά γήινα χρώματά του μια πολιτισμική άποψη της ευρωπαϊκής αγωνίας.

Έργα του Σπύρου Στεργίου βρίσκονται σε υπουργεία και άλλους δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες χώρες. Έργα γλυπτικής του, κοσμούν επίσης πολυάριθμους δημόσιους χώρους. Για τα έργα του, ξένοι και Έλληνες ιστορικοί τέχνης, έχουν γράψει εξαιρετικές κριτικές και έχουν κάνει σημαντικές αναφορές. Παράλληλα, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης  έχουν δώσει συχνά ιδιαίτερη προσοχή στο έργο του.

Έχει γράψει επτά μονογραφίες για τη ζωγραφική και την ιστορία της τέχνης. Είναι μόνιμο μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών της Ελλάδας.

Share it!

Σπύρος Στεργίου

Στα Εσωτερικά του Σπυρίδωνος Στεργίου

Υπερβαίνοντας την ύλη

Από τις 26 Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος Μαρτίου, φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών η έκθεση του ζωγράφου Δρ. Σπυρίδωνος Γεωργίου με τίτλο Εσωτερικά. Πρόκειται για αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη, στην οποία δίνεται η δυνατότητα ο θεατής να έρθει σε επαφή με το ιδιαίτερο έργο ενός καλλιτέχνη που δεν ζωγραφίζει απλώς χώρους και μορφές αλλά είναι ένας δημιουργός που μετατρέπει το φως σε ύλη και την ύλη σε πνεύμα.

Γεννημένος στον Αυλώνα Αττικής, ο Δρ. Σπύρος Γεωργίου σπούδασε αρχικά κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη και στη συνέχεια, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας μαθήτευσε κοντά σε σπουδαίους δασκάλους, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Δημήτρης Μυταράς, και  ο Γ. Βαλαβανίδης. Την ίδια στιγμή, σπούδασε και γλυπτική στον Σ. Βασαλάκη ενώ στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Καθηγητής σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδάσκει Ψυχολογία της Θρησκευτικής Τέχνης, Θεωρία και Ανάλυση των Έργων Τέχνης, Ιστορία και Τεχνική της Αγιογραφίας.  Το έργο του, βαθιά επηρεασμένο από την ευρωπαϊκή ζωγραφική παράδοση αλλά και τις πομπηιανές τεχνοτροπίες, αντλεί δύναμη από το φως, το οποίο δεν λειτουργεί απλώς ως εικαστικό μέσο, αλλά ως θεμελιώδης φορέας νοήματος.

Αν υπάρχει ένα συναίσθημα που κυριαρχεί στη ζωγραφική του, είναι αυτή η αδιόρατη ισορροπία ανάμεσα στη γαλήνη και την αναζήτηση. Οι χώροι του, συχνά μοιάζουν με μοναχικά καταφύγια, με τόπους περισυλλογής όπου η σκέψη μπορεί να περιπλανηθεί ελεύθερα. Άλλοτε, τα έργα του μιλούν για τη σχέση του ανθρώπου με το δομημένο περιβάλλον – κάγκελα, τοίχοι, πατώματα, όλα σχηματίζουν ένα λαβύρινθο, μια «παγίδα» από την οποία η μόνη έξοδος είναι το φως. Ακόμα και στις πιο ρεαλιστικές του απεικονίσεις, υπάρχει μια υπερβατική διάσταση. Είτε πρόκειται για εσωτερικά δωμάτια, είτε για γυμνά σώματα, το φως απαλύνει τις γραμμές, δημιουργεί μια αίσθηση αιώρησης, σαν να ανήκουν σε έναν κόσμο ονειρικό, πέρα από τον δικό μας. Τα σώματα του Στεργίου δεν είναι απλώς αισθησιακά, αλλά και σχεδόν ιερά, καθώς η χρωματική τους απόδοση μοιάζει να τα μεταμορφώνει σε κάτι μεγαλύτερο από την υλική τους υπόσταση. Το έργο του είναι γεμάτο αντιθέσεις: σκοτάδι και φως, εγκλεισμός και ελευθερία, ρεαλισμός και μυστήριο. Ωστόσο, μέσα από αυτές τις αντιθέσεις, δεν δημιουργείται μια αίσθηση σύγκρουσης, αλλά μια αρμονία, μια γλυκύτητα που προσκαλεί τον θεατή να χαθεί μέσα στις εικόνες. Ο Στεργίου ανήκει σε εκείνους τους καλλιτέχνες που δεν περιορίζονται σε μία ερμηνεία, σε ένα συγκεκριμένο νόημα. Τα έργα του είναι ανοιχτά στη ματιά του κάθε θεατή, λειτουργώντας σαν καθρέφτες όπου ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει κάτι δικό του – μια ανάμνηση, μια επιθυμία, μια αίσθηση ελευθερίας ή εγκλωβισμού. Το φως,  είναι εκείνο το στοιχείο που καθορίζει το έργο του. Δεν λειτουργεί μόνο ως φωτισμός, αλλά ως ζωντανή παρουσία, που αλλάζει τη δομή των όγκων, εξαϋλώνει τις επιφάνειες και δημιουργεί μια αίσθηση πνευματικότητας. Σε αυτούς τους εσωτερικούς χώρους, οι διαστάσεις μοιάζουν να ξεπερνούν τα όριά τους, ενώ η ατμόσφαιρα γίνεται σχεδόν τελετουργική.

Ο ζωγράφος, έχοντας  πολυάριθμες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα έργο με μοναδική εικαστική ταυτότητα. Η τέχνη του δεν απεικονίζει απλώς αλλά προσκαλεί τον θεατή σε μια εμπειρία όπου η ύλη εξαϋλώνεται και το φως αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση του κόσμου.

Βένια Παστάκα

Ιστορικός Τέχνης

Πληροφορίες

Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, Παρνασσού 2, Αθήνα, Τ.2103231397, Καθημερινές (εκτός Τρίτης): 09:00-16:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-15:00

ΕΡΓΑ