Γενικά Αρχεία του Κράτους -Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας
Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας
Διεύθυνση: Μιαούλη 454, Ύδρα 180 40
Τηλ.:2298 052355
Εmail:[email protected]
www.iamy.gr
Γενικές πληροφορίες:
Ο μουσειακός χώρος, είναι προσβάσιμος και σε άτομα με αναπηρία, είναι ανοικτός καθημερινά από 9:00 έως 16:00 και, κατά τους θερινούς μήνες, και από 19:30 έως 21:30.
Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας
Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας ιδρύθηκε το 1918 (Φ.Ε.Κ. Απριλίου 1918, Ν. 1289) και στεγάστηκε σε κτίριο που οικοδομήθηκε με δαπάνη του Υδραίου εφοπλιστή και ευεργέτη Γκίκα Ν. Κουλούρα.
Ο Αντώνιος Δ, Λιγνός, γιατρός και Δήμαρχος Ύδρας, ανέλαβε με ακαταπόνητο ζήλο το έργο της ταξινόμησης και μεταγραφής των τεκμηρίων του Αρχείου της Κοινότητας Ύδρας (1708-1865), που είχε ο ίδιος εντοπίσει σε κελί του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θέτοντας συγχρόνως και τις βάσεις για τη δημιουργία Μουσείου και Βιβλιοθήκης στο νησί.
Το 1952 ο Γκίκας Κουλούρας δώρισε το κτίριο στο Κράτος. Έκτοτε το Ι.Α.Μ.Υ. λειτουργεί ως Δημόσια Υπηρεσία που υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και εποπτεύεται επιστημονικά από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Στα 1972, για κατασκευαστικούς λόγους, κατεδαφίστηκε το αρχικό κτίριο του Ι.Α.Μ.Υ. και στη θέση του οικοδομήθηκε το σημερινό. Στους επιβλητικούς του χώρους στεγάζει την πλήρως αναδιοργανωμένη Αρχειακή-Μουσειακή Υπηρεσία και τη Βιβλιοθήκη.
Το νέο κτίριο εγκαινιάστηκε επίσημα τον Ιούλιο του 1996 και από τότε λειτουργεί σε καθημερινή βάση για τους ιστορικούς ερευνητές και για το κοινό των πολυπληθών επισκεπτών του νησιού.
Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας, είναι η Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου
ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ
Σκοπός του Αρχειακού Τμήματος είναι ο εντοπισμός, η συγκέντρωση, ταξινόμηση, ευρετηρίαση και τέλος δημοσίευση παντός είδους αρχειακού υλικού που έχει σχέση με την Ύδρα, την τοπική της ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της.
Στο υδραϊκό αυτό κέντρο ιστορικής τεκμηρίωσης εισέρχεται, κατόπιν επιλογής, αρχειακό υλικό από Δημόσιες Υπηρεσίες του νησιού καθώς και αρχεία φορέων και ιδιωτών τα οποία αποτελούν σημαντικές πηγές ιστορικής έρευνας για τον τόπο και προβάλλουν ιστορικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ύδρας, ιδιαίτερα την περίοδο του 18ου και 19ου αιώνα.
Μια μεγάλη ενότητα αρχειακού υλικού αφορά το Αρχείο της Κοινότητας Ύδρας (1708-1865). 18.000 περίπου πρωτογενή έγγραφα, χειρόγραφα, κώδικες και κατάστιχα σκιαγραφούν διεξοδικά τους προεπαναστατικούς και μετεπαναστατικούς χρόνους της Ελληνικής Ιστορίας.
Ακολουθούν αρχεία εκπαιδευτικά, διοικητικά, εκκλησιαστικά, αρχεία συλλόγων, ιδιωτικά κ.λπ. που ξεκινούν χρονολογικά από τα μέσα του 19ου αιώνα, φθάνοντας συχνά μέχρι και τις μέρες μας.
ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ο μουσειακός χώρος του ΙΑΜΥ περιλαμβάνει ιδιαίτερης εθνικής σημασίας κειμήλια-εκθέματα και λειτουργεί σε δύο επίπεδα:
Στον προθάλαμο του ισογείου εκτίθενται κειμήλια των Βαλκανικών και του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και στολές Πρέσβεων που έζησαν ή κατάγονται από την Ύδρα.
Ακρόπρωρα και ακροστόλια από πλοία του Αγώνα, η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, καθώς και η μνημειώδης εξωτερική θύρα του αρχοντικού του Γ.Δ. Βούλγαρη εκτίθενται στον προθάλαμο του α΄ ορόφου.
Στις αίθουσες του ορόφου αυτού έχει δημιουργηθεί σημαντική ιστορική πινακοθήκη με έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, κυρίως πορτραίτα ιστορικών προσώπων – ελαιογραφίες, αλλά και υδατογραφίες με απεικονίσεις πλοίων του Αγώνα.
Στο χώρο αυτό τον επισκέπτη εντυπωσιάζει επίσης άλλο ένα ιδιαίτερο έκθεμα. Πρόκειται για την ασημένια λήκυθο με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη. Ο Βασιλεύς Όθων έδωσε εντολή να αποσπαστεί από το νεκρό σώμα του αγωνιστή στις 11 Ιουνίου 1835 και να τοποθετηθεί στη λήκυθο ως σύμβολο ανδρείας και πατριωτισμού. Φέρει την επιγραφή «ΧΑΙΡΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΑΟΥΛΗ» και δωρήθηκε, τιμής ένεκεν, στην Ύδρα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μιαούλη. Στο χώρο πριν από το ιερό αυτό κειμήλιο, έχει τοποθετηθεί ομοίωμα του γνωστού σταυρού του Μιαούλη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο ναύαρχος είχε αυτό το σταυρό μαζί του σε όλες τις ναυτικές επιχειρήσεις του και την κρίσιμη στιγμή της επίθεσης τον προέτασσε κατά του εχθρού.
Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται επίσης όπλα Υδραίων ναυμάχων, τρομπόνια, πιστόλες, σπαθιά, καριοφίλια κ.λπ. Στα χρόνια του ελληνικού Αγώνα κατά των Οθωμανών, το προνόμιο της αγοράς καλών όπλων το είχαν περισσότερο οι νησιώτες και βεβαίως οι Υδραίοι ναυτικοί, που λόγω των ταξιδιών τους είχαν τη δυνατότητα να διαλέγουν και να προμηθεύονται όπλα από το εξωτερικό, κυρίως από τα λιμάνια της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα τρομπόνια του Γεωργίου Σαχτούρη, του Ανδρέα Πιπίνου, τις ασημοποίκιλτες πιστόλες του Γιακουμάκη Τομπάζη, αλλά και τα σπαθιά του Αγωνιστή Πανουργιά ή και εντυπωσιακά τουρκικά όπλα – λάφυρα από διάφορες νικηφόρες ναυμαχίες του υδραίικου στόλου. Το χώρο του ορόφου αυτού κοσμεί επίσης η πρόσφατη δωρεά με ενθυμήματα του αειμνήστου Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.
Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας| Θανάσης Λάλας-Η ζωή μιας απώλειας| 03-31 Αυγούστου 2024
Ο δημιουργός Θανάσης Λάλας εκθέτει για πρώτη φορά ...More
«Η άλλη θάλασσα», Ομαδική εικαστική έκθεση στο Ιστορικό αρχείο-Μουσείο Ύδρας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, έως το Φεβρουάριο 2023
Διοργάνωση: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ/ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ Επιμέλεια: Ίρις ...More
Το World Water Museum της Καίτης Χαλιορή στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας
Το World Water Museum δημιουργήθηκε το 2010 και πρόκειται ...More
Εκδήλωση μνήμης για την Κύπρο στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ)
«Η συμμετοχή της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821 και ...More
Leave A Comment