Τέχνες, Γράμματα, Πολιτισμός στην Ελλάδα

Τέχνες, Γράμματα, Πολιτισμός στην Ελλάδα

Γενικά Αρχεία του Κράτους -Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας

Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας

Διεύθυνση: Μιαούλη 454, Ύδρα 180 40
Τηλ.:2298 052355
Εmail:[email protected]

www.iamy.gr

Γενικές πληροφορίες:

Ο μουσειακός χώρος, είναι προσβάσιμος και σε άτομα με αναπηρία, είναι ανοικτός καθημερινά από 9:00 έως 16:00 και, κατά τους θερινούς μήνες, και από 19:30 έως 21:30.

Share it!

Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας ιδρύθηκε το 1918 (Φ.Ε.Κ. Απριλίου 1918, Ν. 1289) και στεγάστηκε σε κτίριο που οικοδομήθηκε με δαπάνη του Υδραίου εφοπλιστή και ευεργέτη Γκίκα Ν. Κουλούρα.

Ο Αντώνιος Δ, Λιγνός, γιατρός και Δήμαρχος Ύδρας, ανέλαβε με ακαταπόνητο ζήλο το έργο της ταξινόμησης και μεταγραφής των τεκμηρίων του Αρχείου της Κοινότητας Ύδρας (1708-1865), που είχε ο ίδιος εντοπίσει σε κελί του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θέτοντας συγχρόνως και τις βάσεις για τη δημιουργία Μουσείου και Βιβλιοθήκης στο νησί.

Το 1952 ο Γκίκας Κουλούρας δώρισε το κτίριο στο Κράτος. Έκτοτε το Ι.Α.Μ.Υ. λειτουργεί ως Δημόσια Υπηρεσία που υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και εποπτεύεται επιστημονικά από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Στα 1972, για κατασκευαστικούς λόγους, κατεδαφίστηκε το αρχικό κτίριο του Ι.Α.Μ.Υ. και στη θέση του οικοδομήθηκε το σημερινό. Στους επιβλητικούς του χώρους στεγάζει την πλήρως αναδιοργανωμένη Αρχειακή-Μουσειακή Υπηρεσία και τη Βιβλιοθήκη.

Το νέο κτίριο εγκαινιάστηκε επίσημα τον Ιούλιο του 1996 και από τότε λειτουργεί σε καθημερινή βάση για τους ιστορικούς ερευνητές και για το κοινό των πολυπληθών επισκεπτών του νησιού.

Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας, είναι η Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου

ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ

Σκοπός του Αρχειακού Τμήματος είναι ο εντοπισμός, η συγκέντρωση, ταξινόμηση, ευρετηρίαση και τέλος δημοσίευση παντός είδους αρχειακού υλικού που έχει σχέση με την Ύδρα, την τοπική της ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της.

Στο υδραϊκό αυτό κέντρο ιστορικής τεκμηρίωσης εισέρχεται, κατόπιν επιλογής, αρχειακό υλικό από Δημόσιες Υπηρεσίες του νησιού καθώς και αρχεία φορέων και ιδιωτών τα οποία αποτελούν σημαντικές πηγές ιστορικής έρευνας για τον τόπο και προβάλλουν ιστορικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ύδρας, ιδιαίτερα την περίοδο του 18ου και 19ου αιώνα.

ΙΑΜΥ Αρχείο

Μια μεγάλη ενότητα αρχειακού υλικού αφορά το Αρχείο της Κοινότητας Ύδρας (1708-1865). 18.000 περίπου πρωτογενή έγγραφα, χειρόγραφα, κώδικες και κατάστιχα σκιαγραφούν διεξοδικά τους προεπαναστατικούς και μετεπαναστατικούς χρόνους της Ελληνικής Ιστορίας.

Ακολουθούν αρχεία εκπαιδευτικά, διοικητικά, εκκλησιαστικά, αρχεία συλλόγων, ιδιωτικά κ.λπ. που ξεκινούν χρονολογικά από τα μέσα του 19ου αιώνα, φθάνοντας συχνά μέχρι και τις μέρες μας.

ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ

Ο μουσειακός χώρος του ΙΑΜΥ περιλαμβάνει ιδιαίτερης εθνικής σημασίας κειμήλια-εκθέματα και λειτουργεί σε δύο επίπεδα:

Στον προθάλαμο του ισογείου εκτίθενται κειμήλια των Βαλκανικών και του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και στολές Πρέσβεων που έζησαν ή κατάγονται από την Ύδρα.

Ακρόπρωρα και ακροστόλια από πλοία του Αγώνα, η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, καθώς και η μνημειώδης εξωτερική θύρα του αρχοντικού του Γ.Δ. Βούλγαρη εκτίθενται στον προθάλαμο του α΄ ορόφου.

Στις αίθουσες του ορόφου αυτού έχει δημιουργηθεί σημαντική ιστορική πινακοθήκη με έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, κυρίως πορτραίτα ιστορικών προσώπων – ελαιογραφίες, αλλά και υδατογραφίες με απεικονίσεις πλοίων του Αγώνα.

Στο χώρο αυτό τον επισκέπτη εντυπωσιάζει επίσης άλλο ένα ιδιαίτερο έκθεμα. Πρόκειται για την ασημένια λήκυθο με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη. Ο Βασιλεύς Όθων έδωσε εντολή να αποσπαστεί από το νεκρό σώμα του αγωνιστή στις 11 Ιουνίου 1835 και να τοποθετηθεί στη λήκυθο ως σύμβολο ανδρείας και πατριωτισμού. Φέρει την επιγραφή «ΧΑΙΡΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΑΟΥΛΗ» και δωρήθηκε, τιμής ένεκεν, στην Ύδρα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μιαούλη. Στο χώρο πριν από το ιερό αυτό κειμήλιο, έχει τοποθετηθεί ομοίωμα του γνωστού σταυρού του Μιαούλη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο ναύαρχος είχε αυτό το σταυρό μαζί του σε όλες τις ναυτικές επιχειρήσεις του και την κρίσιμη στιγμή της επίθεσης τον προέτασσε κατά του εχθρού.

ΙΑΜΥ Μουσείο

Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται επίσης όπλα Υδραίων ναυμάχων, τρομπόνια, πιστόλες, σπαθιά, καριοφίλια κ.λπ. Στα χρόνια του ελληνικού Αγώνα κατά των Οθωμανών, το προνόμιο της αγοράς καλών όπλων το είχαν περισσότερο οι νησιώτες και βεβαίως οι Υδραίοι ναυτικοί, που λόγω των ταξιδιών τους είχαν τη δυνατότητα να διαλέγουν και να προμηθεύονται όπλα από το εξωτερικό, κυρίως από τα λιμάνια της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα τρομπόνια του Γεωργίου Σαχτούρη, του Ανδρέα Πιπίνου, τις ασημοποίκιλτες πιστόλες του Γιακουμάκη Τομπάζη, αλλά και τα σπαθιά του Αγωνιστή Πανουργιά ή και εντυπωσιακά τουρκικά όπλα – λάφυρα από διάφορες νικηφόρες ναυμαχίες του υδραίικου στόλου. Το χώρο του ορόφου αυτού κοσμεί επίσης η πρόσφατη δωρεά με ενθυμήματα του αειμνήστου Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περί τους 9.000 τίτλους βιβλίων, κυρίως παλαιών και σπάνιων εκδόσεων, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται από τα μέσα 17ου – αρχές 18ου αιώνα.

Το περιεχόμενό της εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες εκδόσεις, κατά κύριο λόγο ιστορικές και αρχειακές, αλλά και λογοτεχνικές, περιοδικά, εφημερίδες κ.λπ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στο ΙΑΜΥ, εκτός των μόνιμων επιστημονικών ενασχολήσεων σε αρχειακό και μουσειακό επίπεδο, διοργανώνονται σε ετήσια βάση ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες με τον γενικό τίτλο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι Ύδρας», οι οποίες στοχεύουν σε άμεση παιδευτική, αισθητική και γενικότερα κοινωνική παρέμβαση, στα πλαίσια της προσπάθειας να δημιουργηθεί το δικό του κοινό μέσα από την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Εκπαιδευτικά αρχειακά-μουσειακά προγράμματα απευθυνόμενα στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εκδόσεις διάφορες, σημαντικές εικαστικές, αρχειακές και αρχαιολογικές εκθέσεις, συνέδρια, διαλέξεις, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που διοργανώνονται και υλοποιούνται στο Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, με τις οποίες επιδιώκεται σταθερά το «ζύμωμα» του φιλοθεάμονος και φιλίστορος κοινού αφενός με το ιστορικό του παρελθόν, αφετέρου με τη σύγχρονη ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα.

Το Ι.Α.Μ. Ύδρας έχει επίσης αναλάβει το πρόγραμμα διάσωσης και αξιοποίησης του παραδοσιακού σκαριού «ΕΛΕΝΗ Π.», με σκοπό τη συμβολή του στη διατήρηση της ναυτικής-ναυπηγικής μας παράδοσης αλλά και τη δημιουργία του πρώτου πλωτού Δημόσιου ναυτικού μουσείου που θα αποτελεί παράρτημα του Ι.Α.Μ.Υ. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί η πολύτιμη στήριξη των περισσότερων πολιτιστικών δραστηριοτήτων του από σημαντικούς και σταθερούς χορηγούς οι οποίοι ενισχύουν ποικιλοτρόπως το έργο του.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 €/άτομο. Μειωμένο: (μαθητές, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών είναι 3 €).

Ξενάγηση από το προσωπικό του ΙΑΜΥ γίνεται καθημερινά στα σχολεία και σε οργανωμένα γκρουπ άνω των 20 ατόμων.

Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας

ΔΡΑΣΕΙΣ

2022-01-20T12:03:56+00:0020 Ιανουαρίου, 2022|Categories: Μουσεία, ΧΩΡΟΙ ΤΕΧΝΗΣ|0 Comments

Leave A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Go to Top