Σε συνέχεια του έργου Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης, η ομάδα Μ2P πραγματοποιεί ένα βιωματικό εργαστήριο και προτείνει μια καινούρια ματιά πάνω στα μοτίβα, την ευρηματική επανάχρησή τους και στο πώς η παράδοση και η μνήμη μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για νέες μορφές δημιουργικότητας.

Παρουσιάζει τη διαδικασία καταγραφής και συλλογής του υλικού, καρπό της συνεργασίας με δέκα εθνοτοπικούς συλλόγους της Ελευσίνας, και αναλύει τα ισάριθμα μοτίβα που παρήχθησαν. Μια ζωντανή δράση αποτελεί το κύριο μέρος του εργαστηρίου όπου οι συμμετέχοντες/ουσες, μαζί με την ομάδα M2P και τη σχεδιάστρια μόδας Ευτυχία Σαρρή, φτιάχνουν το δικό τους αντικείμενο: μια υφασμάτινη τσάντα.

Κάθε τσάντα είναι μοναδική και για τη δημιουργία της χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές σύνθεσης και διακόσμησης, τις οποίες οι συμμετέχοντες γνωρίζουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης

Το Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης, αποτέλεσμα έρευνας και καταγραφής πάνω στα συλλογικά βιώματα και τη λαϊκή κληρονομιά των διαφόρων κοινοτήτων της Ελευσίνας, παρουσιάστηκε στην Τελετή Έναρξης της 2023 Ελευσίς με τη μορφή εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο. Τα μοτίβα – δέκα στον αριθμό – που αντλούν έμπνευση από τους τόπους προέλευσης των συλλόγων εκτυπώθηκαν πάνω σε φυσικό καμβά και αναρτήθηκαν σε κτίριο της παράκτιας διαδρομής, δημιουργώντας μια οπτική αφήγηση, όπως επίσης και έναν ανοιχτό διάλογο με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

 
 
 

Credits

Συντελεστές εργαστηρίου:
Δήμητρα Βασιλάκου, Αλίκη Κακουλίδου (Μ2P – metoo patterns)
Ευτυχία Σαρρή (GÆNUS)

Συντελεστές έργου:
Καλλιτεχνική επιμέλεια, σύλληψη: Αλίκη Κακουλίδου, Δήμητρα Βασιλάκου (Μ2P – metoo patterns)
Συνεντεύξεις, καταγραφή στοιχείων, επιμέλεια κειμένων: Γιώργος Δρόσος
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κατασκευής, μελέτη φωτισμού: Kiki Kelesidou
Φωτογραφία: Yannis Zindrilis
Παραδοσιακό τυπωτήριο υφασμάτων: Μιχάλης Καράμαλης

Σε συνεργασία με τους Προέδρους και τα Μέλη των Εθνοτοπικών Συλλόγων της Ελευσίνας

Μία διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Share This Story, Choose Your Platform!