Η 2023 Ελευσίς συνεχίζει τις δράσεις της και τον Απρίλιο με το Μυστήριο 97 Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου, σε μια πρώτη πιλοτική έκδοση στο Σινέ Ελευσίς στις 6 και 7 του μήνα, με στόχο την παροχή δυνατότητας σε νέους/ες καλλιτέχνες/ιδες να βρουν ένα βήμα και εφαλτήριο για δημιουργία, ανταλλαγή και δικτύωση. Σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Μέχρι τις 8 Απριλίου θα φιλοξενηθεί στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της. Μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας από την εικαστικό Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και την εκπαιδευτικό Ειρήνη Γιοβάνου συνοδευόμενη από φωτογραφικό υλικό του Θανάση Μίληση.

Το τρίτο θεματικό τριήμερο της δράσης Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου θα λάβει χώρα στο Σινέ Ελευσίς από τις 12 έως τις 14 Απριλίου. Μια σειρά προβολών έργων ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς, την πόλη, αλλά και με σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Από τις 13 έως τις 16 Απριλίου θα παρουσιαστεί στο Αναψυκτήριο το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Γράμμα στην Ελευσίνα. Η Νικολέτα Γρανίτσα δημιουργεί με μέσο το χάρτινο αποτύπωμα των δράσεων της 2023 Ελευσίς, έναν πρωτότυπο και μοναδικό κόσμο, αποτίοντας έναν προσωπικό φόρο τιμής στην Ελευσίνα που τόσο αγαπά.

Στις 14 Απριλίου στο Σινέ Ελευσίς, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 32 Open Eleusis – ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες, η ομάδα του Open Εleusis θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δουλειάς της στην Ελευσίνα τον τελευταίο χρόνο, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU.

Στις 17 Απριλίου στο Παλαιό Δημαρχείο εγκαινιάζεται μία έκθεση-αφιέρωμα στο έργο και τη ζωή του ζωγράφου Θάνου Τσίγκου και του φωτογράφου Βαγγέλη Τσάκου, με τίτλο Μυστήριο 199 Θάνος Τσίγκος, Βαγγέλης Τσάκος. Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαΐου, παρουσιάζονται πρωτότυπα έργα, αρχειακό υλικό και πολλαπλά ντοκουμέντα από δύο συναρπαστικές καλλιτεχνικές βιογραφίες με πλούσιο έργο και παρακαταθήκη. Την έκθεση πλαισιώνουν στις 17 και 21 Απριλίου δύο δημόσιες συζητήσεις. Στις 22 Απριλίου στο Σινέ Ελευσίς θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Αυτοαξιολόγησης, που έλαβε χώρα στις 9 Μαρτίου στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος συμμετοχικού σχεδιασμού Πιλοτικές Πόλεις. Η συμμετοχική διαδικασία της αυτοαξιολόγησης φανέρωσε τη δυναμική των τοπικών ομάδων και θεμελίωσε την αξία της πρόσβασης των πολιτών στον συμμετοχικό σχεδιασμό της πόλης.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, καθώς και έκθεση, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 189 Μύθοι και θρύλοι της Ελευσίνας στο Σινέ Ελευσίς. Ο Αθανάσιος Κατσαράς, αγγειοπλάστης – αγγειογράφος, θα παρουσιάσει την έρευνα του για την κατασκευαστική προσέγγιση τριών αμφορέων της Ελευσίνας. Ο ιστορικός κινηματογράφος Σινέ Ελευσίς θα φιλοξενήσει και την τελευταία εκδήλωση του μήνα, στις 27 Απριλίου, το Μυστήριο 14 Human Requiem in Eleusis. Η προβολή της ταινίας καταγράφει τη site specific παράσταση σε σκηνοθεσία του Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 60μελούς Χορωδίας της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), που σχεδιάστηκε για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023

Share This Story, Choose Your Platform!