Το project ξεκίνησε με αφορμή το ενδιαφέρον των φοιτητών/φοιτητριών να απαντήσουν στο ερώτημα: «Πώς επιδρούν οι συνθήκες του διαστήματος σε ζώντες οργανισμούς και, ειδικά, στον άνθρωπο;»

Με την επίσημη έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) ξεκινά η κατασκευή του πρώτου φοιτητικού δορυφόρου της Θεσσαλονίκης, του νανοδορυφόρου AcubeSAT. Ο δορυφόρος αυτός αποτελεί το κύριο project της φοιτητικής ομάδας SpaceDot, μιας διεπιστημονικής ομάδας φοιτητών/φοιτητριών και ερευνητών/ερευνητριών με έδρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το project ξεκίνησε το 2018 με αφορμή το ενδιαφέρον των φοιτητών/φοιτητριών να απαντήσουν στο ερώτημα: «Πώς επιδρούν οι συνθήκες του διαστήματος σε ζώντες οργανισμούς και, ειδικά, στον άνθρωπο;». Για αυτόν τον λόγο, στοχεύουν να μελετήσουν με τον νανοδορυφόρο AcubeSAT την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος στη γονιδιακή έκφραση.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ο σχεδιασμός του νανοδορυφόρου βελτιστοποιήθηκε, με αποτέλεσμα την επιτυχή ολοκλήρωση της τελικής κρίσιμης διαδικασίας έγκρισής του (Critical Design Review – CDR) στις 24 Αυγούστου 2021.

«Τα μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας εργάζονται στην αιχμή της έρευνας και της τεχνολογίας, επιτυγχάνοντας υψηλούς στόχους που φθάνουν μέχρι… το διάστημα», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στην ομάδα.

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, επισήμανε ότι «το ΑΠΘ σημειώνει τεράστια δυναμική στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της Αεροδιαστημικής. […] Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την έρευνά τους και ταυτόχρονα να αναπτύξουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο ΑΠΘ που να τους ωθεί στη δημιουργία, τη συνεργασία, την υλοποίηση και αξιοποίηση της έρευνας».

Το AcubeSAT προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά περί τα τέλη του 2023, μετά την ολοκλήρωση των επόμενων φάσεων κατασκευής και δοκιμών. Η επιτυχία του σε αυτές θα εξασφαλίσει στην ομάδα ένα «εισιτήριο για εκτόξευση» που καλύπτεται πλήρως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ο οποίος παρέχει τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στην ομάδα ήδη από το 2019, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Fly Your Satellite! 3».

Ο νανοδορυφόρος AcubeSAT συνιστά ορόσημο για τα ελληνικά ερευνητικά δεδομένα στον τομέα της αεροδιαστημικής. Θα αποτελέσει τον πρώτο δορυφόρο του ΑΠΘ, καθώς και τον πρώτο νανοδορυφόρο στην Ευρώπη σχεδιασμένο για την υλοποίηση βιολογικού πειράματος τέτοιας κλίμακας. Η ολοκλήρωση του Critical Design Review σηματοδοτεί τον πρώτο επιτυχημένο έλεγχο του νανοδορυφόρου από τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, οι οποίοι έδωσαν το «πράσινο φως» στην ομάδα για να προχωρήσει με την κατασκευή και τη λειτουργία του δορυφόρου κατά τους επόμενους μήνες.

Μπορείτε να γνωρίσετε τη SpaceDot και τον νανοδορυφόρο AcubeSAT από κοντά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο https://www.spacedot.gr