Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Network for Medieval Arts and Rituals (NetMAR) της Ερευνητικής Μονάδας για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες (ΕΜοΜεΤ) του Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο δεύτερο εργαστήριο (Stakeholders Workshop) που διοργανώνει για τις/ους επαγγελματίες του πολιτισμού και του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» (Αίθουσα LRC 012) την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022, μεταξύ των ωρών 09:00 π.μ.- 12:30 μ.μ.
Κεντρική ομιλήτρια του θα είναι η κ. Patricia Alberth, Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της γερμανικής πόλης Μπάμπεργκ, το μεσαιωνικό τμήμα της οποίας έχει ενσωματωθεί στον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO). Η μεσαιωνική πόλη Μπάμπεργκ, η οποία έχει διατηρηθεί αμετάβλητη, περιλαμβάνει σημαντικά μνημεία, όπως ο καθεδρικός ναός με τους τέσσερις πύργους του και το παλιό δημαρχείο.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί, επίσης, θεματική συζήτηση σε μορφή στρογγυλής τραπέζης. Επιλεγμένες/οι εισηγήτριες/τές θα αναπτύξουν σύντομα τις εμπειρίες και εισηγήσεις τους για το πώς το NetMAR θα μπορούσε να υποστηρίξει τις προσπάθειες μιας πρωτότυπης αξιοποίησης της πλούσιας μεσαιωνικής κληρονομιάς της Κύπρου για την επίτευξη οικονομικού και κοινωνικού οφέλους.
Το NetMAR είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο με διεθνείς συνεργασίες στο οποίο συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαμέσου της ΕΜοΜεΤ και δύο κέντρα αριστείας του εξωτερικού: το Κέντρο Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας (CML) του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας και το Κέντρο Μεσαιωνικών Σπουδών (ZeMas) του Πανεπιστημίου Μπάμπεργκ στη Γερμανία.
Μία από τις βασικές αποστολές του NetMAR είναι η δικτύωση μεταξύ ακαδημαϊκών, εμπειρογνωμόνων του πολιτισμού και του τουρισμού, καλλιτεχνών και τεχνιτών, κρατικών και τοπικών αρχών, ΜΚΟ, καθώς και άλλων φορέων χάραξης πολιτικής με σκοπό την από κοινού εξεύρεση συναρπαστικών και πρωτότυπων τρόπων αξιοποίησης της πλούσιας μεσαιωνικής κληρονομιάς του τόπου μας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.
Προς επίτευξη αυτών των στόχων, το NetMAR έχει αναλάβει να διοργανώσει δραστηριότητες μέσα από τις οποίες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα μπορούν να ανταλλάζουν ελεύθερα τις απόψεις και την τεχνογνωσία τους. Η συμμετοχή και η συμβολή τους στο δεύτερο αυτό εργαστήριο θα ανοίξει καινούριους δρόμους προς αξιοποίηση της πλούσιας μεσαιωνικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Πρόγραμμα Εργαστηρίου
09:00 – 09:30 | Εγγραφή |
09:30 – 09:40 | Καλωσόρισμα και Εισαγωγή
Σταυρούλα Κωνσταντίνου, Διευθύντρια ΕΜοΜεΤ, Συντονίστρια NetMAR |
09:40 – 10:25 | Κεντρική Ομιλία
‘Heritage Interpretation as a Management Tool in Tourism Destinations’ Patricia Alberth, Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς Bamberg |
10:25 – 10:45 | Διάλειμμα για Καφέ |
10:45 – 12:30 | Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
Συντονίστρια: Σταυρούλα Κωνσταντίνου · Άγγελος Σμάγας, Συντονιστής Προγράμματος Θρησκευτικών Περιηγήσεων Επαρχίας Αμμοχώστου ‘Alternative Ways of Exploiting the Cultural Stock in Cape Greco National Forest Park’ · Εύη Σωτηρίου, Ειδικός στον Τουριστικό Σχεδιασμό και την Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη ‘Medieval Cyprus: Prospects and Challenges for the Sustainable Development of Cyprus Tourism’ · Γιάννης Μυράλης, Καθηγητής Μουσικής και Σαξοφώνου, Αντιπρόεδρος και Συντονιστής Διεθνών Σχέσεων, Τμήμα Τεχνών, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ‘Escape from Folklore: Thoughts on How to Identify and Utilize the Unique Cultural Heritage of Cyprus’ · Νικόλας Βρυώνη, Πολιτιστικός Διαχειριστής ‘Following the Footsteps of Apostle Paul in Cyprus: How the Development of Such Routes can Empower the Economy of West Limassol’ · Έλλη Μιχαήλ, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Windcraft Loud ‘Windcraft Music Fest: Blending Tradition with Contemporary Creativity’ · Παναγιώτης Θεοδώρου, Εκπαιδευτής και Διευθυντής Έργου, Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών ‘What is the Missing Link?’ |
Leave A Comment