Στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας, στο οποίο τιμώμενη χώρα ήταν η Κίνα, πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2023 παράλληλες δράσεις με θέμα τον κινέζικο πολιτισμό.

Έκθεση Έργων Τέχνης “A Comprehensive Collection of Ancient Chinese Paintings”

Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, του China National Publication Import & Export Group Co., Ltd, και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην έκθεση παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κυρία Αννίτα Δημητρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κύριος Zhang Jianchun, ο Επικεφαλής της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, κύριος LI Yaohui, και ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κυρία Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι η έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι στην κινέζικη ιστορία, το οποίο ενισχύει την κατανόηση του πολιτισμού της Κίνας και εμβαθύνει τις σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αναπληρωτής Υπουργός του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κύριος Zhang Jianchun, ανέδειξε την σημασία αυτής της έκθεσης ως έναρξη για τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Κύπρου. Οι επίσημοι καλεσμένοι τύπωσαν μαζί τη φράση “HarmonyinDiversity” στο κινεζικό σύστημα γραφής, δηλώνοντας επίσημα την έναρξη της έκθεσης και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στις ζωγραφικές συλλογές. Τα εκθέματα αποτελούνταν από έργα κινέζικης ζωγραφικής που προέρχονται από διαφορετικές δυναστείες, με σκοπό να παρουσιάσουν την ιστορία της.

Συμπόσιο “Sino-Cyprus Art and Cultural Exchange”

Το συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το China National Publication Import & Export Group Co., Ltd. Συμμετείχαν η ποιήτρια Μαρία Σιακαλλή, ο Καθηγητής του Πολιτιστικού Ινστιτούτου Κινέζικης Καλλιγραφίας στο Capital Normal University, Ye Peigui και η καλλιτέχνης Κινέζικης χαρτοκοπτικής,Sun Chunbo. Στην ομιλία της η κυρία Σιακαλλή αναφέρθηκε στη σημασία της λογοτεχνίας ως μέσου κατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στον κόσμο της κινέζικης καλλιγραφίας και χαρτοκοπτικής μέσω παρουσιάσεων και εργαστηρίων.

ChinaCyprus Civilization Exchange Forum

Το Φόρουμ είχε ως θέμα την αρμονική συνύπαρξη των πολιτισμών και της ανθρωπότητας με την φύση. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, το China National Publication Import & Export Group Co., Ltd, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κυρία Ειρήνη Πική, ο Πρόεδρος του China Publishing Group Co., Ltd. και του China Publishing and Media Holdings Co., Ltd., κύριος Huang Zhijian και ο Αναπληρωτής Υπουργός του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κύριος Zhang Jianchun. Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω υπογράμμισε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και καινοτομία που διακατέχει τις δύο χώρες και τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι ανταλλαγές στην ενίσχυση της συνεργασίας. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες προωθούν την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι ομιλητές και ομιλήτριες, προερχόμενοι από την πολιτική, τη λογοτεχνική και την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου και της Κίνας, ανέπτυξαν ιδέες για την ενίσχυση του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης προκειμένου να προωθηθούν οι πολιτιστικές και επιχειρηματικές συνεργασίες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Share This Story, Choose Your Platform!