Το 2023 η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας συμπληρώνει είκοσι χρόνια δραστηριότητας στο χώρο της μελέτης του ενδύματος. Για να γιορτάσει τη σημαντική αυτή επέτειο, διοργανώνει το πέμπτο συνέδριο στην ιστορία της με θέμα «ΕΝΔΥΜΑ: Έρευνα – Μουσείο – Θέατρο», και το αφιερώνει στην ιδρύτρια της και πρώτη πρόεδρό της, για 16 συναπτά έτη, Ιωάννα Παπαντωνίου, σκηνογράφο-ενδυματολόγο και πρόεδρο του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου, ως ελάχιστη οφειλόμενη ανταπόδοση για την ακάματη εργασία της και τη συνεισφορά της στην έρευνα, μελέτη και ανάδειξη του ενδύματος ως μέρος του πολιτισμού σε ιστορικό και παρόντα χρόνο.

Οι θεματικές του συνεδρίου, θα καλύπτουν τους 3 βασικούς άξονες της πολυσχιδούς δραστηριότητας της Ιωάννας Παπαντωνίου: τη μελέτη του ενδύματος, τη συλλογή, έκθεση και ερμηνεία του εντός του μουσείου και τη σκηνογραφία-ενδυματολογία στις παραστατικές και οπτικοακουστικές τέχνες.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η ενεργοποίηση μιας συστηματικότερης συνομιλίας ανάμεσα σε επιστήμες που εξετάζουν το ένδυμα, αποκαλύπτοντας τις προοπτικές που αυτό ανοίγει ως αντικείμενο μελέτης, ως μουσειακό αντικείμενο και έκθεμα, και ως αποτέλεσμα δημιουργικής ερμηνείας και έκφρασης στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Στις εργασίες του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 8-10 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, θα συμμετάσχουν 44 ομιλητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα, μουσειακούς οργανισμούς και τον χώρο των παραστατικών και οπτικοακουστικών τεχνών.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: www.20yearscostume.gr, και να επικοινωνήσετε στο email: [email protected] (με την επισήμανση στον τίτλο του μηνύματος «20 χρόνια ΕΕΕ»).

Share This Story, Choose Your Platform!