Στις 11 και 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί διήμερη Επιστημονική Συνάντηση στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ» με τίτλο «Δημόσια Τέχνη και Αστικό Βίωμα: Σύγχρονες Πρακτικές και Προκλήσεις», στο Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάσης, στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Η έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ» διερευνά εκδοχές του αστικού βιώματος στην ελληνική τέχνη κατά τις δεκαετίες 1950 – 1970 μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών. Η σύλληψη της έκθεσης αντιμετωπίζει την πόλη ως εμπειρία, εξετάζει την αστικοποίηση, την ανοικοδόμηση και τη μετανάστευση στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που συνέβησαν μεταπολεμικά στην ελληνική κοινωνία. Οι καλλιτέχνες ερμηνεύουν την πόλη όχι μόνο ως δομημένο περιβάλλον που τους εμπεριέχει, αλλά και ως καθημερινό βίωμα, ένα πλαίσιο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι, είτε με όρους αναγνώρισης, ασφάλειας και αποδοχής είτε με όρους ανίχνευσης, διαπραγμάτευσης και σύγκρουσης.

Ποιος είναι ο ρόλος της δημόσιας τέχνης στη διαμόρφωση του αστικού βιώματος; Ολοκληρώνουμε τον κύκλο του δημόσιου προγράμματος της έκθεσης με μια διήμερη επιστημονική συνάντηση στην οποία θα μας απασχολήσει η δημόσια τέχνη ως ένας δυναμικός παράγοντας που συμβάλλει στη διαμόρφωση του αστικού βιώματος και τη νοηματοδότηση της δημόσιας σφαίρας. Στην εποχή μας ο ρόλος και η λειτουργία της δημόσιας τέχνης έχει εμπλουτιστεί με νέες διαστάσεις και πρακτικές, όπως είναι η περιβαλλοντική γλυπτική αστικού χώρου, οι εφήμερες εικαστικές παρεμβάσεις, οι περιοδικές εκθέσεις τέχνης, οι δημόσιες τοιχογραφίες και οι υβριδικές καλλιτεχνικές δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.
Χώρος: Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάσης, ΕΠΜΑΣ

Share This Story, Choose Your Platform!