Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο διετές έργο, με κύριο χρηματοδότη το European Space Agency (ESA) PICSAR-2, επακόλουθο του έργου Photonic Integrated Circuit-based Micro-LIDAR (PICSAR) που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία και του οποίου ηγήθηκε, επίσης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το καινούριο αυτό έργο, θα έχει συνολική χρηματοδότηση ύψους €250.000 και συνεργάτες τις εταιρίες EFACEC (Πορτογαλία), Eventech (Λετονία) και το Πανεπιστήμιο Μαδρίτης Charles III (Ισπανία).

Το ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια για σεληνιακές, πλανητικές και αστεροειδείς αποστολές, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για τα πλανητικά προσγειωμένα αεροσκάφη (δηλαδή, για διαστημόπλοια τα οποία προσγειώνονται στην επιφάνεια του πλανήτη).

Τα κρίσιμα στοιχεία είναι τα υψόμετρα, τα οποία προσδιορίζουν το ύψος από την επιφάνεια του πλανήτη και την ταχύτητα της προσεδάφισης καθώς πλησιάζει το πλανητικό σώμα, όπως επίσης και οι συσκευές απεικόνισης που προσδιορίζουν εμπόδια όπως ογκόλιθους και άκρες κρατήρων.

Σκοπός είναι η κοινοπραξία του έργου να αναπτύξει ένα συνδυασμένο υψόμετρο που θα είναι συμπαγές και χαμηλής μάζας, απαιτήσεις που είναι κρίσιμες στο διάστημα. Αυτό θα βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας φωτονικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Υπεύθυνος του έργου PICSAR-2 από το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ο Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Προσωρινός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου EMPHASIS Σταύρος Ιεζεκιήλ (https://www.ucy.ac.cy/directory/el/profile/iezekiel). Μέχρι σήμερα η ομάδα του Καθηγητή Σταύρου Ιεζεκιήλ έχει εξασφαλίσει συνολικά έξι έργα, χρηματοδοτούμενα από το European Space Agency, συνολικής αξίας €1.200.000.

Share This Story, Choose Your Platform!