Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος εκδηλώσεων και δράσεων, το καλοκαίρι του 2023, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επιστρέφει το 2024 με την πέμπτη διοργάνωσή του, που έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της «σύγκρουσης». Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού καλεί καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα, τα οποία αφορούν σε αυτή τη θεματική, η οποία αρθρώνεται σε τέσσερις επιμέρους θεματικές που διατρέχουν τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ψυχικής ζωής:

  • Εσωτερική σύγκρουση
  • Σύγκρουση πολιτισμών
  • Σύγκρουση συμφερόντων
  • Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου.

Το πρόγραμμα 2024 θα συγκροτηθεί από τις προτάσεις που θα επιλεγούν από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης που απευθύνεται σε πολιτιστικούς φορείς που λειτουργούν με τη μορφή Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ).

Οι προτάσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων (https://drasis.culture.gr/index.php/allofgreeceoneculture-gno) από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023  έως και τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024.

Κάθε πρόταση πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς:

  • Μουσική (όλα τα είδη: κλασική, σύγχρονη, παραδοσιακή κτλ.)
  • Θέατρο (όλα τα είδη: πρόζα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κτλ.)
  • Χορό (όλα τα είδη: κλασικός, σύγχρονος κτλ.). Απαιτείται πρωτότυπη μουσική ή διασκευή/παράφραση ήδη υπάρχουσας μουσικής
  • Μουσικό Θέατρο (Απαιτείται πρωτότυπη μουσική)
  • Εικαστικές Τέχνες/performance (όλα τα είδη:        ζωγραφική,         γλυπτική,             φωτογραφία κτλ.)
  • Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους

Στις προτάσεις των εικαστικών τεχνών, η έκθεση μπορεί να καλύπτει και ολόκληρη την περίοδο λειτουργίας του προγράμματος, ενώ η δεύτερη απαραίτητη τέχνη θα παρουσιάζεται μέχρι δύο φορές.

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το 2024 καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών και είναι η εξής:

Γιώργος Κουμεντάκης – Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ

Δημήτρης Μαραγκόπουλος – Συνθέτης, Επικεφαλής του Κύκλου “Γέφυρες” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου – Μουσική και Παραστατικές Τέχνες

Κωνσταντίνος Χατζής – Σκηνοθέτης

Δάφνις  Κόκκινος – Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ

Συραγώ Τσιάρα – Ιστορικός Τέχνης, Αν. Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ΜοΜus

Νατάσα Τριανταφύλλη – Σκηνοθέτις

Αναστασία Γκαδόλου – Αρχαιολόγος, Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου  Θεσσαλονίκης

Εκ μέρους του ΥΠΠΟ, μετέχουν στην Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου:

-Η καθ. Άννα Παναγιωταρέα, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού.

Δήμητρα Φίλιου, Αρχαιολόγος, αν. Τμηματάρχης Αρχαιολογικών Χώρων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ως τις 22 Φεβρουαρίου 2024.

Το πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» για το 2024 θα πραγματοποιηθεί από 1η Ιουλίου έως και την 31η Αυγούστου 2024 σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια, που θα επιλέξει η Επιτροπή Αξιολόγησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4858/2021.

Share This Story, Choose Your Platform!