Το European Digital Deal –ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»– προκηρύσσει ανοιχτή πρόσκληση για 12 προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας, με στόχο τη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους αλληλοεπιδρούν οι νέες τεχνολογίες με τη δημοκρατία.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος European Artificial Intelligence Lab, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ενώνει τις δυνάμεις της με δώδεκα ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς οργανισμούς για το European Digital Deal, μια τριετή έρευνα για το πώς η επιταχυνόμενη, αλλά ενίοτε άκριτη, υιοθέτηση νέων τεχνολογιών μπορεί να μετασχηματίσει ή να υπονομεύσει δημοκρατικές διαδικασίες.

Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν δώδεκα προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας διάρκειας 9 μηνών, που θα λάβουν χώρα σε έντεκα διαφορετικούς φορείς ανά την Ευρώπη.

Οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες καλούνται να διερευνήσουν μια σειρά θεμάτων, από την έννοια της αλήθειας όπως αυτή διαμορφώνεται από τους αλγόριθμους την εποχή της πληροφορίας, τις προκαταλήψεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, το τεχνολογικό άγχος, τους ψηφιακούς διαχωρισμούς που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, μέχρι τις νέες μορφές επιτήρησης, νοημοσύνης, διαβίωσης, πολιτειότητας ή εργασίας.

Όλοι/όλες οι καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες που θα επιλεγούν θα λάβουν επιχορήγηση 25.000 ευρώ για να την υλοποίηση του πρότζεκτ τους, καθοδήγηση μέσω ενός προγράμματος στήριξης νέων δημιουργών (incubation program), καθώς και την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε φεστιβάλ και διοργανώσεις των φορέων του δικτύου.

Οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν μια online παρουσίαση του open call στις 06.11.2023, 3μμ CET. Θα ακολουθήσει Q&A. Δηλώστε συμμετοχή για την παρουσίαση

Share This Story, Choose Your Platform!