Η επετειακή Έκθεση 1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης παρουσιάζεται από χτες (19/5) στη Μελβούρνη. Η εκδήλωση των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα της Βασίλισσας στη Βουλή της Βικτώριας, με οικοδεσπότες τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης βουλευτή Mathew Guy και τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης βουλευτή Lee Tarlamis.

Ο επιμελητής των Ιστορικών Συλλογών Αγησίλαος Καλουτσάκης, και ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης.

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης εκπροσώπησε ο αναπληρωτής διευθυντής του, επιμελητής των Ιστορικών Συλλογών Αγησίλαος Καλουτσάκης, ο οποίος παρουσίασε την Έκθεση στους προσκεκλημένους και παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας Αντώνη Τσουρδαλάκη.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων συμμετείχαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος Ευμένιος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη Εμμανουήλ Κακαβελάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, στελέχη σωματείων της ομογένειας και τα μέλη της κρητικής αποστολής.

Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας και η Περιφέρεια Κρήτης με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης τιμούν την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και την επέτειο για τη συμπλήρωση των 81 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης σε ένα δεκαήμερο πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων και εθιμοτυπικών επισκέψεων στις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Σίδνεϊ (13-16/5), όπου την πρώτη μέρα εγκαινιάστηκε η υβριδική έκθεση της Ε.Κ.Ι.Μ./Ι.Μ.Κ. στην υποβλητική αίθουσα The Grand, στην καρδιά της πόλης. Μετά από τη Μελβούρνη, οι επόμενοι σταθμοί της Έκθεσης και των εορτασμών είναι το Ντάργουιν και το Μπρίσμπεϊν.

Ο ψηφιακός σχεδιασμός της Έκθεσης 1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση (εκδοχή για κλειστούς χώρους) προσφέρεται δωρεάν από την Ε.Κ.Ι.Μ./Ι.Μ.Κ. σε Δήμους, Φορείς, Σχολεία και Συλλόγους στην Κρήτη και στο εξωτερικό, όπου, εκτός από την παρουσίαση στην Αυστραλία (σε εξέλιξη), η Έκθεση έχει ήδη πραγματοποιηθεί στη Φλόριντα των Η.Π.Α από την Παγκρήτια Ένωση Αμερικής.