Το γνωστό προσφυγόπουλο, ξυλοτυπία του καταξιωμένου και ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες χαράκτες Α. Τάσσου, με τίτλο “Κύπρος 1974», κοσμεί πλέον την  αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου στο Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το εμβληματικό έργο που μετατράπηκε ακαριαία σε σύμβολο της τραγωδίας του 1974 και της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, εντοπίστηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Συλλογής Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Κύπρου και αποκτήθηκε με αγορά κατ’ εξαίρεση. Το έργο παρουσίασε η κα Έλενα Πάρπα, Επιμελήτρια Εκθέσεων, ενώπιον των μελών της Συγκλήτου και της Επιτροπής Διαχείρισης Συλλογής Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Κύπρου την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, πριν από την έναρξη της τακτικής συνεδρίας.

Το Προσφυγόσημο, θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 με σκοπό την Ενίσχυση του Ταμείου Προσφύγων και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Η αρχική ξυλοτυπία τυπώθηκε σε δέκα αντίτυπα μετά την εισβολή στην Κύπρο και μια από τις αρχικές ξυλογραφίες βρίσκεται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Το παιδάκι με το συρματόπλεγμα, που αποτέλεσε εικόνα γραμματοσήμων της κυπριακής αλληλογραφίας με την ονομασία «Προσφυγόσημο», συνόδευσε την αλληλογραφία της Κύπρου προς ολόκληρο τον κόσμο και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να επικολλάται σε οτιδήποτε ταχυδρομείται από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, ενημερώνοντας έτσι τη διεθνή κοινότητα για το άλυτο Κυπριακό πρόβλημα.

Στην παρουσίασή της η κα Έλενα Πάρπα αναφέρθηκε στην έφεση προς την μνημειακότητα που χαρακτηρίζει τη δουλειά του καλλιτέχνη. Πραγματεύθηκε τους συμβολισμούς που προκύπτουν από το έργο, όπως η εμπειρία του εκτοπισμού και του διαχωρισμού αλλά και την διαχρονικότητα που το χαρακτηρίζει  μέχρι και σήμερα  φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Λωρίδας της Γάζας.\

Ο Πρύτανης, καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης χαρακτήρισε το έργο ως «ενθύμηση» της τουρκικής εισβολής,  αλλά κυρίως του χρέους κάθε Κύπριου/ας να στηρίξει την επανένωση της Κύπρου. Ένα έργο όπως είπε, χαραγμένο στις καρδιές των Κυπρίων βρίσκεται πλέον στο κέντρο αποφάσεων και ελεύθερου συλλογισμού του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος.

Share This Story, Choose Your Platform!