Το marble atelier on•entropy, σε συνεργασία με την επιμελήτρια Maria Cristina Didero (Design Miami 2022, Wallpaper), παρουσιάζουν το project “A Future For The Past” στην έκθεση 5VIE, μέρος του Salone del Mobile τον Απρίλιο του 2023 στο Μιλάνο.

Το project A Future For The Past αποτελείται από μια εγκατάσταση μαρμάρινων γλυπτών και στοχεύει να αναδείξει την τοπική τέχνη της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στην παγκόσμια σκηνή του design & τέχνης και το ρόλο αυτής στο “Design for Good”.

Το Design District 5VIE βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Μιλάνο και έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για έργα κορυφαίου design και συλλεκτικά αντικείμενα, Φέτος, με τη θεματική-λογοπαίγνιο “Design for Good”, η 5VIE πραγματεύεται θέματα κοινωνικής βιωσιμότητας και τον αληθινό προσανατολισμό του design για ένα κοινό καλό.

Έτσι οι on.entropy εξετάζουν την έννοια του ανήκειν, της ταυτότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Συγκεκριμένα, η πρόταση τους αναδεικνύει το ρόλο της μαρμαροτεχνίας και των παραδόσεων γύρω από αυτή, στην ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης και στη συνέχεια της πολιτιστικής κληρονομιάς με ένα σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο.

Η εγκατάσταση A Future For The Past των on•entropy στο χώρο του Via Cesare Correnti, 5VIE θα αναπαριστά την αίσθηση ενός ναού και θα περιλαμβάνει ένα cabinet of curiosities. “Επιλέγουμε το σκηνικό ενός ναού, καθώς αυτή η τυπολογία κτιρίου έχει διατηρήσει ιστορικά μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα συλλεκτικά design αντικείμενα. Ένα από αυτά είναι το τραπέζι.” Πρόκειται για ένα αντικείμενο που έχει εξελιχθεί μέσα στο χώρο του ναού: πρωτοεμφανίστηκε εκεί με 1 στήλη, ως επιφάνεια για προσφορές, και αργότερα εξελίχθηκε στην Αγία Τράπεζα, ένα έπιπλο με 4 πόδια (ετυμολογία: τρά-πεζα[ᾰ], -ης, ἡ (pos. instead of tetra-pous, meaning tetra-four + pous- feet). Το κεντρικό σημείο της εγκατάστασης είναι έτσι ένα γλυπτό τραπέζι.

Το cabinet of curiosities διαθέτει δύο μεγάλους τοίχους με μικρές τρύπες που οδηγούν σε κρυφά ράφια και δημιουργούν μια εσωτερική προθήκη τοίχου. Εκεί τοποθετείται μια επιμελημένη συλλογή αναμνηστικών, αντικειμένων, φωτογραφιών και βίντεο που αφηγούνται την ιστορία της αισθητικής εξέλιξης της μαρμαρογλυπτικής και αντανακλούν την ουσία της κληρονομιάς του νησιού: από τη φυσική ομορφιά του ως την πολιτισμική εξέλιξη του πολιτισμού μέσα από τη θρησκεία και τη θάλασσα- στοιχεία που διαμόρφωσαν τις κοινωνικές αλλαγές μέσα στο χρόνο.

H έκθεση αυτή θα λειτουργήσει ως προπομπός για την επερχόμενη μεγάλη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στην Τήνο την άνοιξη του επόμενου έτους με τη στήριξη του Μουσείου Μπενάκη. Σε συνεργασία με τηνιακούς μαρμαρογλύπτες, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Φόρτωμα, Αργύρη Σκαλκώτο και Δημήτρη Μαυρομαρά, οι on.entropy θα δημιουργήσουν μια γιορτή για την πολιτιστική κληρονομιά της τηνιακής μαρμαροτεχνίας. Μια τέτοια συνέργεια στο χώρο του design, τοπικού και διεθνούς, παραδοσιακού και σύγχρονου σχεδιασμού αποτελεί καινοτομία και εχει στόχο να εξασφαλίσει το μέλλον και των δύο: collectible design και παραδοσιακής μαρμαρογλυπτικής.

Με το A Future For The Past οι σχεδιάστριες σημειώνουν “για εμάς το design δεν αφορά αποκλειστικά μία όμορφη και άνετη καρέκλα, αλλά τις γενιές ανθρώπων και το σύνολο γνώσης που χρειάζεται για να δημιουργηθεί κάτι. Η σύνδεσή τους με την ύλη αλλά και οι μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις είναι η ουσία του craftsmanship. Αυτά συχνά θεωρούνται δεδομένα ή παραβλέπονται, ενώ θα πρέπει να αναδειχθούν ειδικά σε μια γρήγορα μεταβαλλομενη εποχή”.

official Instagram tag:

@on.entropy

@5vie_milano

#onentropy #aFutureForThePast #marblecraftsmanship

#5VIEArtandDesign #DesignforGood

Διάρκεια έκθεσης: 17 έως 23 Απριλίου

Ωράριο: 10.30 π.μ. έως 7.30 μ.μ.

19 Απριλίου επέκταση ωραρίου 10.30 π.μ. έως 10.00 μ.μ.

Διεύθυνση: Via Cesare Correnti 14, Milan

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!