To Neues Museum στο Νησί των Μουσείων, στο Βερολίνο, διοργανώνει στη Gallery James Simon έκθεση σχετικά με το έργο και τη ζωή του γνωστού Γερμανού αρχαιολόγου Heinrich Schliemann, η οποία αποτελείται από περίπου 700 αντικείμενα, εκ των οποίων και τα «Έπιπλα Σλήμαν» της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 13 Μαΐου με τη παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης της Γερμανίας CLAUDIA ROTH MdB, του Προέδρου του Πρωσικού Ιδρύματος πολιτιστικής κληρονομιάς HERMANN PARZINGER, του Δημάρχου Βερολίνου KLAUS LEDERER και του Διευθυντή του Μουσείου προϊστορίας και πρώιμης ιστορίας MATTHIAS WEMHOFF. Στα εγκαίνια συμμετείχε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη μουσική του ακορντεονίστα MAXIM SHAGAEV και τη θεατρική παράσταση της KLASSE 6.1 – Heinrich Schliemann Gymnasium. Παρευρέθηκαν επίσης μέλη της οικογένειας Σλήμαν, ο εκπρόσωπος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Βερολίνο, η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας κ. Καραπαναγιώτου, η προϊσταμένης Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ κ. Λαζαρίδου, ο Δ/ντης του Νομισματικού Μουσείου κ. Κακαβάς και η Ιωάννα Δεληγιάννη, αν. προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος διοικ. και οικ. Υπηρεσιών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα μέσα από τη στρατηγική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο του μουσείου Κατσίγρα σε πολύ σημαντικό βαθμό με αποτέλεσμα να ζητηθεί η συμμετοχή των περίφημων Επίπλων Σλήμαν στη Διεθνή έκθεση στο Βερολίνο.
Η διαδικασία δανεισμού ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο. Σε επικοινωνία με τους αρμόδιους επιμελητές του Neues Museum στο Βερολίνο ο κ. Bernard Heeb ενημέρωσε ότι πρόκειται να λάβει χώρα στο Μουσείο του Βερολίνου επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ερρίκου Σλήμαν στην οποία θα συμμετείχαν εκθέματα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου όπως το Λούβρο, το Ερμιτάζ κ. ά.. Το αίτημα του μουσείου Neues καθώς και οι όροι δανεισμού των επίπλων εξετάστηκαν από το Διοικητικό συμβούλιο το οποίο με απόφασή του ενέκρινε το δανεισμό για έξι μήνες.
Η συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, με τα Έπιπλα Σλήμαν, σε μία τόσο σημαντική Διεθνή έκθεση θα καταστήσει το μουσείο πρεσβευτή του πολιτιστικού αποθέματος τόσο της πόλης όσο και της χώρας και κατ’ επέκταση θα καταστήσει το μουσείο πολιτιστικό προορισμό τόσο πανελλαδικά όσο και διεθνώς.
Λίγα λόγια για τα Έπιπλα Σλήμαν
Τα έπιπλα του γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν, αφενός αποτελούν ένα σπάνιο δείγμα του ελληνικού υλικού πολιτισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα και αφετέρου είναι συνδεδεμένα με δύο σημαντικές προσωπικότητες: σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ καθ’ υπόδειξη και για λογαριασμό του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν για την κατοικία του στην Αθήνα, το «Ιλίου Μέλαθρον».
Τα έπιπλα κατασκευάστηκαν στη Βιέννη το 1880 από ξύλο καρυδιάς, ενώ το 1955 τα αγόρασε ο γιατρός Γεώργιος Κατσίγρας από τον παλαιοπώλη Στάθη Κυρλόγλου -αν και τα διεκδικούσε και η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη- για να τα τοποθετήσει έκτοτε στο γραφείο του, αρχικά στην κλινική και κατόπιν στο προσωπικό του ιατρείο. Συνοδεύονται από τρία χάλκινα αγάλματα –της Πηνελόπης, του Διονύσου και ενός ιππέα. Περιήλθαν στην κατοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας ως κληροδότημα του Γεωργίου Κατσίγρα το 1998 μαζί με 1170 βιβλία και 57 επιπλέον έργα τέχνης συμπληρώνοντας τη δωρεά του συλλέκτη προς την πόλη της Λάρισας. Έκτοτε, εκτίθενται μόνιμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Το 2001, με υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκαν έργα τέχνης χρήζοντας ειδικής κρατικής προστασίας.
Leave A Comment